Смехът наистина е най-доброто лекарство – той има силата да подобри настроението. Оказва се, че смехът може да подобри не само емоционалното ни състояние, но също така и психическото и физическото.
 
Всеки път, когато се смеем, ние физически се променяме. Лицервите мускули се разтягат, заедно с останалата част от тялото, давайки път на искрени смехове и изживяване за целия организъм. 
 
Освен че се изгарят и допълнително калории, смехът носи и изобилие от ползи за здравето. През годините специалистите изследват естествения процес на смеха, заедно с потенциалната му терапевтична сила. 
 
Изследователите твърдят, че, когато се усмихваме, в мозъка се освобождава невротрансмитера допамин, който се свързва с чувството за щастие. Синтезират се и ендорфини – естествените болкоуспокояващи на организма. 
 
Когато смехът се случи, в мозъка се освобождава азотен оксид, който отключва противовъзпалителен отговор, стимулиращ имунната система. Тази комбинация е същественоважна в борбата с растежа на раковите образувания
NEWS_MORE_BOX
 
 
От Центровете за лечение на ракови заболявания в САЩ съобщават подобни констатации, които подкрепят идята за терапевтичен ефект на смеха върху организма. В това число влиза и облекчаване на физическа болка и емоционален стрес
 
От данните на различни проучвания става ясно, че повишаване приема на кислород действа благоприятно на кръвоносната система, стимулира белите дробове и сърцето. Сред другите ползи от смеха са балансиране нивата на кръвното налягане, улесняване на храносмилането, подобряване паметта и вниманието. Когато се смеем, подпомагаме още съня, намалява се тревожността и се уккрепват социалните връзки.