Експертите се опитват да разберат как мозъкът ни може да чува и възпроизвежда музика. Стерео система издава вибрации, които се разпространяват във въздуха и влизат в ушния канал. Тези вибрации гъделичкат тъпанчето и се предават в електрически сигнал, който преминава през слуховия нерв до мозъчния ствол, където се сглобява отново в нещо, което възприемаме като музика.

 

Изследователите на Джон Хопкинс са накарали десетки джаз изпълнители и рапъри да импровизират музика, докато провеждат fMRI (функционален магнитен резонанс), за да наблюдават и да видят кои области от мозъка им се активират.


 

Музиката е структурна, математическа и архитектурна. Базира се на връзките между една нота и следващата. Може да не сме наясно с това, но мозъкът ни трябва да направи много изчисления, за да я разбере.

 

Слушането на музика под стрес може да повиши настроението и да помогне за отпусне. Това е заключението на изследователи от Университета на Виена.

 

До момента проучванията по въпроса са били кръстосани или ретроспективни, което може да доведе до неволни отклонения в заключенията. Анекдотични доказателства също предполагат, че музиката ефективно намалява стреса. В новото учените се стремят да намерят по-конкретни доказателства за ползите от слушането на музика за психичното здраве.

 

Те създават приложение за смартфон и включват доброволци, които да го използват. Платформата позволява на 711 възрастни участници да записват своето настроение и навици за слушане на музика пет пъти на ден в продължение на една седмица. По време на всяко запитване, всеки доброволец избира текущо ниво на стрес от меню.

 

По същия начин те оценяват и моментното си настроение. Всички доброволци са живели или в Австрия, или в Италия. Изследователите провеждат проучването в първите дни на пандемията, когато на хората е казано да останат в домовете си и бизнесите са затворени.

 

Нивата на стрес се понижават, когато човек слуша релаксираща или весела музика. Изследователите отбелязват, че предишни изследвания показват, че веселата музика може да активира части от мозъка, свързани с регулирането на настроението.

 

Те установяват, че въздействието на слушането на музика за определен период от време може да повлияе на спомените на човека. Тези доброволци, които са слушали повече весела музика по време на пандемията, съобщават, че са се чувствали по-малко тревожни. Учените заключават, че клиницистите, работещи със стресирани клиенти, може да сметнат за полезно да им предложат да слушат весела музика.

 

Референции:

1. Keep Your Brain Young with Music. John Hopkins Medicine - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/keep-your-brain-young-with-music

2. Anja C. Feneberg, PhD. Perceptions of Stress and Mood Associated With Listening to Music in Daily Life During the COVID-19 Lockdown. JAMA Network Open - https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2800161