Мъжете, които прекарват много време на слънце са по-малък риск от рак на бъбреците, показват резултати от ново проучване, публикувано в списание  Cancer.


През последните години, учените не веднъж успяха да потвърдят, че витамин D може да предотврати развитието на някои онкологични заболявания.


Тъй като, през последните няколко десетилетия се наблюдава тенденция към спад на нивото на този витамин в човешкия организъм, а честотата на рака на бъбреците се увеличава, изследователски екип се заел със задачата да установи, влияе ли слънчевата светлина върху риска от онкологично заболяване. Под влиянието на слънчевата светлина в кожата се формира голяма част от витамин D, припомнят лекари.


Ракът на бъбрека най-често произхожда от клетки, които покриват бъбречните каналчета и се нарича бъбречен аденокарцином или хипернефром.  Характерно за заболяването е, че в ранните стадии  протича безсимптомно, което прави диагностицирането му изключително трудно.

 

Американски учени от National Cancer Institute изследвали връзката между продължителността на излагане на слънце и риска от възникване на  онкологични заболявания. Били събрани данни за начина на живот на 1 097 пациенти с рак на бъбреците и 1 476 здрави мъже и жени от Централна и Източна Европа.
 

 


Оказало се, че продължителната експозиция на слънце  въздейства благоприятно върху  организма на мъжете. При представителите на силния пол, които работят на открито, или прекарват голяма част от деня си на слънце, рискът от рак на бъбреците бил понижен с до 38%.
 


 Подобно влияние на слънчевите лъчи върху жените, обаче, не било отбелязано.

 

„На какво се дължи разликата във влиянието на слънчевата светлина върху мъжкия и женския организъм се още не е напълно изяснено. Предполагаме, че причината се крие в хормоналните различия между двата пола, или просто жените по-често използват слънцезащитни продукти.“- казва доктор Sara Karami, един от авторите на изследването.