35% от хората изпадат в депресия при завръщане на работа след продължителни празници или отпуска. По-тежко е положението, парадоксално, именно при тези, които са познати като работохолици.


Най-сериозните оплаквания при следпразничната треска включват аритмия – сърцето бие нерегулярно, учестено с моменти на забележимо забавяне. Дишането е повърхностно, усеща се накъсано. Изпитва се дискомфорт в гърдите и обща физическа слабост.


При някои хора се наблюдава загуба на координацията, дори и на моторна функция: намалена способност да се контролира движение на ръка, крак или речта – тя става накъсана, непоследователна, затруднена като цяло. Възможно е засегнатият да отбележи наличието на моменти, в които сякаш е без памет или способност да разсъждава. Това още повече потиска и обърква, което допълнително усложнява състоянието на дистрес преди и при започване на работната седмица.В повечето случаи симптомите се появяват след натоварване на организма. Празниците са свързани с веселие, но и с напрегната динамика по подготовката им. Периодите на бодърстване в тези дни продължават повече. Освен това на празничните събирания се изисква активно участие и присъствие, което лишава от възможността за отпускане и релакс.


По принцип, само заради изместването на часовия режим, организмът се стресира. Появата на проблеми със сърцето на този фон не изглежда изненадваща, още повече, че консумацията на тежка храна в обилни количества, алкохол и тютюн натравят организма. Състоянието може да се влоши и от наченките на настинка и опитите да се предотврати, използвайки познатите лекарствени средства, отпускани в аптеките за целта без рецепта.


Сърдечни проблеми след почивката се срещат особено при употреба на наркотични средства – кокаин, крак, марихуана и други, както и при прием на медикаменти, спомагащи редукцията на теглото, като ефедрин, медикаменти срещу настинка, при прекомерна употреба на кофеин, никотин и алкохол.Как да се преодолее синдромът на следпразничната треска?

 • Не бива да се забравя, че организмът ни все пак е с ограничени възможности и следва да предвидим и достатъчно време за почивка между активните занимания по празниците.

 

 • По принцип достатъчен е един ден след последното парти, за да влезем във форма, така че в този ден преди всичко се наспете.

 

 • Сънят е основното необходимо условие, за да се чувстваме с присъствие, дори и да се налага да станем от леглото по обедно време, а защо не и по-късно. Един час сън или отпускане в леглото следобед също не са излишни.

 

 • В часовете за активна почивка следва да се даде на тялото пълен комфорт, а съзнанието да се откъсне от познатите ни битови дразнители. Отпускащата музика е от полза за  релакса, но шумът от телевизора има точно обратния ефект.

 

 • По време на почивката следва да сме наясно, че и употребата на алкохол, мазнини, никотин и други действат като отрова на организма и сърцето, поради което следва да се предприемат действия, които да „почистят” остатъчния им ефект при метаболизма им.

  

 • Вместо отново да се храните обилно, наблегнете на леката храна, но хапвайте 5 пъти през деня в количество преди да изпитате ситост. Храната следва да е богата на антиоксиданти. Пресният сок от плод, богат на витамин С е задължителен, при невъзможност се ориентирайте към 100% натурален от изпитан производител, придържащ се към стандарт за качество. За целта, освен портокалът, е подходящ сокът от: мандарината, грейпфрут, киви, лимон, ябълка, череша, ягода, горски плодове.

 

 • Целесъобразни храни през деня са: суровите плодове и зеленчуци, кисело мляко, мюсли, ядки, но в ограничени количества, леки супи, постни леки ястия, спагети. Подходяща закуска или предястие е пълнената чушка със сирене. Доматената супа ще балансира съдържанието в стомаха на обед. Ястието от зелен фасул с кисело мляко е достатъчно, за да отговори на нуждите на организма за вечеря.

 

 • Отхвърлете мислите за всякакви задължения, последният ден също е част от почивката.

 

 • Отделете поне един час за разходка на чист въздух навън преди вечеря и лягане.

 

 • Вечерта преди първият работен ден си легнете рано.

 

 • През този ден е важно за избягвате алкохола и злоупотребата с тютюнопушенето. Трябва да поемате и много вода.

 

 • Сутринта се облечете в комфортно облекло, което ви носи настроение. Подарете си за закуска чаша дъхаво кафе, чаша портокалов сок, яйце, кубче сирене и препечен пълнозърнест хляб.

 

 • Ако все още усещате странни тръпки в гърдите – два реда шоколад ще ви осигурят необходимото настроение и смелост за старт. На работното място ви очакват колегите ви, които също като вас са преживели шеметни вечери. Със сигурност има и приятни лица, на които очаквате да видите отново, за да споделите вашите. На работното място влагаме не само усилия, там преминава една трета от живота ни и не малка част от неформалните ни връзки са именно от тези контакти. Така че с началото на работната седмица не прекъсваме един по-обичан начин на живот, а сменяме за пореден път кадъра, като естествен низ на елементи от едно цяло.

 

 • А работата, тя е нещото, което ни се отдава и следва да пристъпим към нея със същия ентусиазъм, с какъвто сме я желали преди.