Пазаруването може да се отрази изключително благоприятно върху лошото настроение, но и да облекчи леката депресия. Шопингът разсейва ума от негативните емоции. По време на пазаруване се освобождават ендорфини, които стимулират чувството за щастие. В резултат се понижават нивата на стреса. Пазаруването също може да повиши нивата на допамин – невротрансмитер, който контролира центровете за удоволствие.


Проучвания показват, че жените са удовлетворени и щастливи, докато пазаруват в мола, тъй като забравят за своите притеснения и проблеми. В друго проучване се установява, че 82% от купувачите са имали само положителни емоции след пазаруването. Също така настроението е било трайно повишено. 


Според специалистите обаче прекаленото пазаруване с цел подобряване на настроението, може да тласне хората към крайности в харченето и купуване на ненужни продукти. Това състояние е известно още като ониомания или шопинг мания. То може да се пребори чрез закупуване на по-малко и по-евтини неща, но също и чрез правилно разпределение на месечния бюджет. Като се изключи това, пазаруването има и още много предимства. Едно от тях е, че шопингът се отразява много благоприятно върху физическото състояние, тъй като неусетно се извървява не малко разстояние, а ежедневното ходене по 20 минути, значително подобрява здравето на сърцето, костите и ставите. Честите разходки могат да намалят и риска от диабет, но и рак на гърдата. Затова се счита, че пазаруването е едно добро упражнение както за ума, така и за тялото. 


Учените откриха още, че жените прекарват средно в седмицата около 3-4 часа пазарувайки. Така те изгарят близо 200 калории. Благодарение на шопинга упражненията и отслабването са лесно постижими. За разлика от тях мъжете обикновено прекарват само около 50 минути в пазаруване. 


Освен по-голямата физическа активност, пазаруването помага и за социализиране с останалите. Затова пазаруването на място се счита за много по-благоприятно, отколкото пазаруването онлайн.

 

Много интересно е 10-годишното проучване, проведено от Националните здравни изследователски институти в Тайван. Според него тези, които пазаруват почти всеки ден, са с около 25% по-склонни да живеят по-дълго. Ето още една много добра причина да се пазарува ежедневно!