Широдара е елемент от аюрведическата медицина, използван в Индия от 5000 години. Наскоро се появи и в западните масажни техники. Днес Широдара съчетава мъдростта на древната Аюрведа с модерни техники за здраве и красота.

Значението на думата Широдара идва от "Shiro" - глава, и "Dhara" - поток. Методът се използва за постигане на емоционален и физически баланс, което подмладява и заздравява духа и тялото.

Релаксиращата техника се изразява в затопляне на масло, което се излива на тънка струя върху челото на клиента. Едновременно с това се извършва и масаж на главата, рамената и затопляне на тялото.

Преди предприемането на масажната техника трябва да се идентифицира типът тяло на клиента или доша, за да се използват специални масла и билки за него.

Най-често се използват сусамово масло, чай от джинджифил, кокосово масло или мляко, розова вода. Затопленото масло се поднася към челото бавно в непрекъсната струя в продължение на 15-20 минути.

 

По този начин се постига пълен релакс и медитация, намалява се стресът, депресията, подобрява се мозъчната дейност, нервната система и качеството на сън.

Следващият етап от процедурата е с маслото от челото да се направи масаж на главата, врата и раменете.

Съдът, в който се слага затопленото масло, е глинен или метален, главно от мед. Той се поставя на разстояние 20 см над главата. Очите на клиента се покриват с памучна предварително затоплена кърпа, напоена с розова вода, което предпазва от попадане на маслото в тях и същевременно ги успокоява.