Щастието се измерва различно от всеки от нас. То ни носи радост, удволетвирение, усмивки, смях... Скорошни проучвания показват, че всички тези положителни емоции подобряват качеството ни на живот като ни правят по-здрави. Вижте защо. 

 

Изследване, обхващащо над 7 000 възрастни установява, че възрастните, които са в по-добро благосъстояние, консумират с 47% повече пресни плодове и зеленчуци, отколкото техните партньори, които не мислят толкова положително. Тези здравословни навици намаляват риска от диабет, инсулт и сърдечен удар.


 

Резултатите от същото проучване показват, че хората, които са щастливи, са 33% повече физически активни от останалите участници. Редовното движение, особено при възрастните, спомага за изграждането на здрави кости, увеличава енергийните нива в тялото, намалява телесните мазнини и понижава кръвното налягане.


Да бъдеш щастлив означава да имаш и по-качествен сън, което е много важно за концентрацията и продуктивността ни на следващия ден. 

 

Изследванията показват още, че емоция като щастието пази здравето на имунната ни система. То намалява риска от развитие на грип и настинки, които са характерни за този сезон.

 

Положителните преживявания намаляват нивата на стреса. При него нивото на хормона кортизол се увеличава и води до повишаване на теглото, поява на диабет тип 2 и високо кръвно налягане. Редица изследвания по темата установяват, че нивата на кортизол по време на щастливи моменти са много по-ниски. 

NEWS_MORE_BOX

 

Когато човек е щастлив, той има и по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Ако сме в добро благосъстояние, ние ще имаме между 13 и 26% по-нисък риск от сърдечни проблеми.

 

Много психолози и психотерапевти са на мнение, че щастливите хора живеят по-дълго. Проучване, публикувано през 2015 г., разглежда ефекта на щастието върху процента на оцеляване при 32 000 души. Рискът от смърт е бил с 14% по-висок при нещастни хора, в сравнение с по-щастливите.