Шахът се слави като идеалния спорт за упражнение на най-важния орган – мозъка. Практикуването му със сигурно няма да доведе до изграждане на бицепси и тонизиране на коремните мускули, но психичното здраве определено може да се възползва от този спорт. Ето някои конкретни примери за това колко полезна може да бъде една или повече партии шах:
  • Подпомага се мозъчният растеж. Подобни игри, които предизвикват мозъка, образно казано, стимулират растежа на дендрити – те са единият от двата вида израстъци на нервната клетка, които провеждат нервните импулси към тялото на клетката. Взаимодействието с хора и ангажирането в предизвикателни дейности също стимулира растежа на дендритите.
  • Упражняват се и двете мозъчни полукълба. Според данни на немско проучване, при идентифициране на шахматни позиции от играещи шах, се установява значително активиране и в двете части на мозъка им. Оказва се, че времето за реакция сред всички е еднакво, но експертите в шаха използват двете мозъчни полукълба, за да отговорят по-бързо на въпросите, свързани с шахматните позиции.
  • Повишава се нивото на интелигентност. Такова е твърдението на поне едно научно проучване. В него участие взимат 4000 студенти от Венецуела. То продължава за период от четири месеца, по време на които доброволците играят шах. Установява се действително покачване в нивата на интелигентност при всички участници без значение от пола им. 
NEWS_MORE_BOX

 

  • Смята се, че може да предпази от деменция. С напредването на възрастта значително нараства и необходимостта от упражнения на мозъка, подобно на различните мускулни групи в тялото. В резултатите от проучване, поместено на страниците на The New England Journal of Medicine, се посочва, че сред хора над 75-годишна възраст, които участват в игри, изискващи по-задълбочено мислене, рискът от развитие на деменция е по-малък.