Сауната представлява суха гореща баня (с температура на въздуха от 60-100 до 110о С), която предизвиква силно изпотяване и се комбинира със студена водна или въздушна процедура. Сауната оказва благоприятно въздействие върху нервната, сърдечносъдовата, дихателната, ендокринната и други системи на човешкия организъм.

 

Според любителите на сауната това е едно от хубавите открития на човека. Тя е полезна както за външния вид, така и за състоянието на организма и е истинско удоволствие, особено през зимата. Разбира се, има правила при използването на сауна, които трябва да се спазват, за да бъде процедурата ефективна и да не се превърне в риск за здравето. 


 

Препоръчително е първото стоене в сауната да продължи до 3-4 минути. Постепенно   продължителността може да се увеличава и да достигне дори до до 60-90 мин.

 

Ако човек е в добро здравословно състояние и няма противопоказания, може да посещава сауната всеки ден. При употреба на алкохол, наркотици или при ниско кръвно налягане трябва да се обърне по-специално внимание. В тези случай ефектът от сауната е по-силен и може да има нежелани последици. Ако сте здрави и при разумна употреба – сауната се счита за безопасна. Ако имате някакви хронични заболявания, или просто се притеснявате, преди да се изложите на високата температура, консултирайте се с лекар.

 

Температурата в сауната обикновено е между 70 и 100 градуса по Целзий. Този показател може да се променя и да се съобрази с индивидуалните особености на организма. Препоръчва се да се започне с по-ниска температура и постепенно да се увеличава, докато се намери оптималната.

 

Влажността на въздуха също може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Не стойте в сауната при прекалено сух въздух, защото това може да нанесе поражения върху дихателната система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене. Добре е да се има предвид, че сауната изсушава кожата и е препоръчително да се използват овлажняващи кремове и лосиони след процедурата.

 

Сауната може идеално да се комбинира със спорт. Това е идеален начин за релаксация след тренировка или физическо натоварване. Препоръчително е да се приеме известно количество течности, тъй като самата тренировка е обезводнила тялото и при непосредствено влизане в сауната може да се получи прекомерно обезводняване. Също така при наличие на мускулни травми не е желателно да се влиза в сауната, тъй като такива наранявания трябва да се охлаждат.

 

Ето и какви са ефектите от сауната:

 

 • Сауната понижава кръвното налягане. Хора с ниско кръвно налягане трябва да са изключително внимателни, преди да посещават сауна. Добре е да направят предварителна консултация с лекар.
 • Подобряват се тонусът и жизнеността на тялото.
 • Подобрява се имунната система.
 • Важно е да знаете, че за съжаление сауната не топи мазнини. След сауна наистина сте по-леки, но това се дължи на загубата на течности, а не на загуба на мазнини. Не се залъгвайте от примера на много атлети, които ползват сауната, за да „влязат” в по-долна категория. Това е така, защото те свалят определено тегло за кратък период от време. След това тези килограми се връщат веднага с приема на течности.
 • Сауната помага на тялото да се поти и по този начин чрез потта се отделят токсини. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб.
 • Отпуска мускулите, като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането. Чрез загряването на тялото се подобряват тези функции.
 • В конкретни случаи сауната има сходен ефект с упражненията в залата, но без да се изразходва толкова енергия.
 • Помага за по-добра оксидация на тъканите и спомага за по-добра еластичност на артериите.
 • Подходяща е за сърдечносъдова релаксация.
 • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата и по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
 • Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Някои хора имат ниска телесна температура и по този начин не могат ефикасно да се „борят” с хронични инфекции, каквито понякога възникват в синусите, очите, ушите, гърлото и червата. 

 

Лекарите предупреждават, че сауната може да бъде вредна и дори опасна за хора, които не издържат на висока температура, пациенти със сърдечносъдови проблеми или увреждания на нервната система. Препоръчително е, когато ползвате сауна и не сте сигурни каква е поносимостта ви, да не влизате сами, а с приятели.

 

Подобна на сауната е инфрачервената кабина. Разликата тук е, че помещението не се затопля чрез камъни и печка, а посредством инфрачервени лъчи и кабината загрява много по-бързо от традиционната сауна.

 

Температурата на въздуха в кабината е сравнително по-ниска от тази в обикновените сауни, но тялото се поти обилно. По-ниската температура е резултат от това, че само 20% от лъчението нагряват въздуха, а другите 80% се използват, за да загряват тялото на човека. Инфрачервеното лъчение прониква на дълбочина 5-8 см навътре в тялото и човек се поти по-бързо и при по-ниски температури, отколкото в сауна. Смята се, че кабините са по-удачният вариант за хора със сърдечносъдови и други здравословни проблеми.

 

Хора, които имат спортни травми, артрит, хронична умора, могат успешно да използват инфрачервените кабини, за да ускорят премахването от тялото на тежки метали и химикали, които се задържат в мастната тъкан и трудно се премахват.
Топлината от инфрачервените кабини е изключително полезна за хора, страдащи от акне, екземи, алергии – потенето премахва мъртвия слой клетки и подобрява тонуса и еластичността на кожата.

 

За разлика от традиционната сауна тук няма вероятност за разпространение на бактерии, защото в кабината въздухът не е влажен както в сауната.