Може ли сауната да бъде място за релакс? Да! Защо? Защото, температурата на кожата се повишава, пулсът се зачестява, а кръвоносните съдове се разширяват. Това води до увеличен приток на кръв към кожата и съответно подобрено кръвообращение. Топлината отпуска мускулите, включително тези на лицето и шията. Обикновено тези мускули са най-напрегнати след дълъг работен ден. Посещението на сауна още намалява напрежението в ставите и възпалените мускули.

 

За да се стимулира още по-голям релаксиращ ефект, може да се практикува медитация по време на престоя в сауната. Когато тялото се успокои физически, с ума ще се получи същото. В резултат ще се намалят негативните емоции и чувства. Счита се, че ефектът е дълготраен и може да помогне за постигането на по-добър, дълготраен и качествен сън през нощта.


 

Използването на сауна също може да причини появата на чувство за ободряване и благополучие. Освен това тя е свързана с намалени нива на стреса, но сесията не бива да продължава повече от 15-20 минути, защото престоят за по-продължително време на високи температури, може да има обратен ефект. Обикновено в сауната се поддържа между 70 и 100°С или от 158 до 212 ° по Фаренхайт. 


Известно е, че от години хората в Скандинавските страни използват сауната за загуба на тегло, но и за релаксиране. Във Финдландия например има приблизително 2 млн. сауни, което означава, че са широко използвани.

 

Все пак трябва да се знае, че хората с определени здравословни състояния не бива да използват сауната като място за релаксация без лекарска консултация. Такива състояния са астмата и други проблеми с дихателните пътища, сърдечно заболяване, много високо или много ниско кръвно налягане и други.

 

Важно е също да се определи каква е разликата между сауна и парна баня. И двете се използват с цел стимулиране на изпотяване. Разликата е, че използват различни видове топлина. Сауните използват суха топлина с ниски нива на влажност. Парните стаи обаче използват влажна топлина и 100% относнителна влажност. Затова задължително преди и след използването на сауна трябва да се приема много вода.