Рисуването е сред онези творчески дейности, които увличат и пренасят в съвсем друг свят, в който можем да се изгубим за часове. Наред с удоволствието и удовлетворението, които носи, рисуването се свързва и с редица ползи за здравето.
 

Подобрява се креативността

Рисуването е пряко свързано с въображението. Творецът често създава ярки изображения на къщи, хора и различни места. Понякога върху платното се „изливат“ дори и емоциите по характерния само за дадения човек начин. Тъй като всичко това води до създаването на лична творба, е необходимо и използването на артистични умения. Това в значителна степен се допринася за развитието на мозъка
 
За по-артистичните хора рисуването може да бъде изключително приятен и здравословен начин за развиване на креативните си умения, които така или иначе притежават. Тази творческа дейност може да стимулира и подобрява креативността и при аналитичните натури.
 
Имайки предвид изброените ползи, рисуването горещо се препоръчва за децата. По този начин те ще имат допълнителна подготовка за академичните дейности, които им предстоят. 

Подобрява се паметта

За засегнатите от състояния, свързани с нарушената памет, каквато е болестта на Алцхаймер,  рисуването може да им бъде от полза по отношение на способността да си припомнят. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
След като „изострят“ ума си с помощта на въображението и мисленето, е възможно да се наблюдава подобрение на паметта.
 

Намаляват се нивата на стреса


Вероятно основната полза от рисуването за творците е емоционалният аспект, като много от тях го използват като метод за облекчаване на стреса. Тъй като ежедневното напрежение е много изморително и буквално „изпива“ силите, рисуването е прекрасен начин за разтоварване от него. 
 
С негова помощ временно се излиза от света на страховете и тревогите и се попада в света на забавлението и вълнението.