Рефлексологията е древното изкуство, при което се упражнява натиск на различни части на тялото за облекчаване на болката. То може да бъде алтернатива на медикаментозно лечение и затова се използва от много пациенти. 

 

Най-популярен е рефлексният масаж на ръцете, но рефлексологията предлага още много възможности за намаляване на болката в тялото. Масажирането на точките, които се намират на различни места, ни освобождава от стреса и напрежението, променя енергийния баланс. Доказано е, че стимулирането на зоните на лявата ръка/крак отговаря за лявата част на тялото и обратно. 


 

Ако искаме да разрешим някакъв проблем чрез рефлексология, първо трябва да се запознаем по-подробно с различни видове масажи или да потърсим квалифициран специалист, който я практикува. Ако не прави масажа както трябва, можем да си навредим чрез неправилно натискане на определени области.
 
Преди да отидем на рефлексен масаж, можем да подобрим притока на кръв като вземем топъл душ или вана. По този начин ще се настроим за релаксиращото изживяване. Ето как да си помогнем при различни видове болка чрез рефлексна терапия:

 

Главоболие и зъбобол

 

Много малко са хората, които не са изпитвали главоболие или болка в зъбите. Особено първото е неизменна част от живота на онези, които имат по-напрегнат работен ден.

 

Ако усетим, че ни боли глава, можем да масажираме върха на всеки един пръст на краката. Разбира се, ако сме на работа, няма как да го направим веднага, но този тип масаж в домашни условия е напълно изпълним. Нужни са ни максимум 15-20 минути, за да се почувстваме по-добре. 

 

Болка в синусите

 

Този тип болка може да бъде много силна както при възрастни, така и при деца. Да не говорим, че се среща и при бебетата, за които е страшно терзание. 

 

За да облекчим болката в синусите, трябва да масажираме долната част на пръстите на краката. Нужен е лек натиск и неприятното усещане ще отшуми. 

 

Източник: iStockphoto

 

Болка в гръден кош

 

Този тип болка се среща често през зимата, когато организмът ни страда от различни вируси. Пациентите се оплакват от нея при някои усложнения от грип. Разбира се, в такива случаи няма как да минем без лекарства, но можем да подобрим състоянието си чрез рефлексен масаж. 

 

Нежни натискания на възглавничките под пръстите на краката помагат при болка в гръдния кош. Може да изпълняваме леки кръгови движения и по-надолу по стъпалото, за да облекчим тежестта, която изпитваме при силна кашлица и пневмония. 

 

Болка в слънчевия сплит

 

За хората, усещащи тъпа болка в слънчевия сплит, страдащи от затруднено дишане, задъхване, рефлексният масаж е много подходящ. 
Натискът трябва да бъде в централната част на стъпалата, точно под възглавничките. Тя се свързва със слънчевия сплит, стомаха и белите дробове. Точката на ръцете, която съответства на слънчевия сплит, се намира точно в средата на дланта (между безимения и средния пръст).

 

Болка в корема

 

Запек, киселини, нарушено храносмилане, болка в корема. Това са проблеми, които могат да нарушат режима ни на работа, ако не вземем мерки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ако имаме болка в горната или долна част на корема, подуване, хранително разстройство, може да масажираме с леки движения средата на стъпалата и петите.

 

Има и случаи, в които рефлексният масаж не е за препоръчаване. Ако пациентът страда от тромбов флебит или е предразположен към тромбофилия, има риск от отделяне на тромб по време на терапията и запушване на кръвоносен съд. Също така при хората с кожни проблеми, масажирането на засегнатите области е неподходящо. 

 

Практикуващите рефлексен масаж не могат да помогнат на хора с висока температура. Това е знак, че тялото се бори за освобождаване на токсините в тялото и в този период е по-добре да не прилагаме допълнителна терапия за пречистване. Рефлексният масаж върху някои части от тялото по време на бременност също не е за предпочитане, защото натискът може да доведе до контракции.