Редовните разходки могат да помогнат на по-възрастните хора да избегнат достигането до инвалидност, дори и в случаите, когато са много неактивни до 70-годишна възраст. Това ясно от данните на ново проучване. 
 
Специалистите от Йейлския университет в САЩ установяват, че физическата активност в продължение на три години и половина води с 25% по-малко увреждания сред по-възрастните хора. Те също така успяват да се възстановят по-бързо от различни увреждания и са по-малко засегнати от последващи такива. 
 
Специалистите поясняват, че данните подкрепят доказателствата за дългосрочните ползи от физическата активност сред застаряващото население. 
 
За целите на своето проучване те изследват повече от 1600 възрастни хора, които са между 70 и 89 години. Специалистите сравняват участниците, които са включени в програма за редовни разходки, заедно с леки упражнения за баланс и укрепване, с тези, които участват в контролната група. 
 
Според тях методите за насърчаване на независимото придвижване трябва да са насочени не само към предотвратяване на първоначалната причина за различните увреждания, но и към възстановяване и поддържане на независимото придвижване на по-възрастните, които вече са придобили някакви увреждания. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Неактивните възрастни хора имат по-голям риск от ранна смърт, развитие на сърдечно заболяване, инсулт, диабет тип 2, депресия и някои видове рак. Това се посочва в данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Умерената активност може да бъда от полза и за контрола на теглото, както и за подобряване на академичните постижения сред учащите. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на Annals of Internal Medicine.