Разхождането и практикуването на физически упражнения сред природата или в градския парк зареждат с повече положителни емоции, отколкото активността в затворени помещения, показват изследвания. Смята се, че природата има възстановителен ефект, защото предразполага към релаксиране и освобождаване на негативната енергия.


Как се отразяват разходките на здравето ни? Полезни са за дейността на белите дробове и сърдечно-съдовата система. Когато ходим, натоварваме предимно мускулите на долната част на тялото, което благоприятства за подобряване плътността на костите.


Според статистиката едва 3 от всеки 10 души наблягат на физическата активност и осъзнават положителните ефекти от по-честите разходки. 37% от смъртните случаи, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания, например, са свързани именно с бездействие и липса на движение и активен живот.Редовната физическа активност намалява риска от коронарни сърдечни заболявания, диабет, инсулт, високо кръвно налягане, рак, остеопороза и артрит, показват различни международни изследвания. С ходенето пеша увеличаваме мускулния тонус, но стимулираме и обмяната на вещества. Движението спомага за облекчаване симптомите на стрес, повишават се нивата на енергичност, подобрява се и качеството на съня. Всички изброени позитиви се отразяват и на намаляването на излишните килограми, което е особено желано при настъпването на пролетно-летния сезон.


Действително, продължителното ходене в градски условия, освен че ни спестява средства за предвижване с моторно средство, ни помага и за по-бързо и ефикасно изгаряне на калории.


Трябва да се има предвид, че не времето, а изминатото разстояние, има значение за количеството изгорени калории. Ако вървим с по-бързи темпове, изразходваме повече енергия.


Учени изчисляват, че човек, който тежи 60 килограма, за 30-минутна разходка изгаря 75 калории, а при бързо ходене в рамките на половин час хабим двойно повече – 150 калории.