Процедурите с шоколад могат да подобрят здравословното състояние на организма през зимата, твърдят специалисти.

 

През студения сезон процесите на обмяната на вещества в организма се забавят, което води до натрупване на токсини. Ето защо специалистите препоръчват през есенно-зимния сезон да се прилагат релаксиращи техники за детоксикацията и подпомагане на метаболизма на организма. Хапването на достатъчно плодове и зеленчуци през деня, провеждането на подходящи SPA процедури, масажи и физически упражнения помогнат на организма да изхвърля вредните вещества и се тонизира.

 

Най-популярната, приятна и ефективна SPA процедура за студения сезон, е шоколадовата.

 


Процедурата представлява ексфолиране с паста от зърната на какао или семената на шоколадово дърво. За 20 минути се прави маска с шоколадово масло или крем, която се нанася на тялото. След това то се хидратира с какаов лосион.

 

Благодарение на шоколадовата процедура значително се намалява обемът на тялото, подобрява се обмяната на веществата и отделянето на вредните токсини. Допълнителният ефект е, че кожата придобива по-здрав кадифен тен.

 

Шоколадовата терапия подобрява и доброто настроение, твърдят специалисти. Въздействието върху емоционалното състояние се дължи на съдържанието на хормона серотонин в изкусителната смес. Серотонитът, по думите на специалистите, се абсорбира и натрупва в организма по време на процедурата.

 

Серотонининът или хормонът на щастието, синтезиращ се по принцип в централната нервна система, играе важна роля за контролирането на гнева, агресивността, телесната температура, съня, сексуалността и апетита. Ниските нива на серотонин предполагат нарастване на агресивното поведение, клинична депресия, мигрена и различни нервни разстройства.