Зима е. Дните са кратки, времето студено... Какво по-хубаво от това да си останете в къщи с топлите чорапи, похапвайки печена тиква с канела, четейки любимата си книга?

 

Ето още няколко съвета, които ще ви помогнат да направите почивката си пълноценна:


 

  • Спрете да мислите за хиляди неща едновременно. Проучвания показват, че когато правим няколко неща едновременно сме по-малко продуктивни. Не го правете, особено през празниците и уикендите. Вместо това намерете начин да се радвате на очарованието на зимата – топлината и уюта на дома, филм със семейството, горещ шоколад.
  • Не мислете за печенето на бисквитки като нещо досадно. Може би след една такава операция остава голяма бъркотия в кухнята, но представете си невероятното ухание, което ще се разнася в дома ви, радостта в очите на децата ви. Въвлечете цялото семейство в печенето на сладки – идеалното семейно забавление.
  • За нас българите месеците декември и януари са изпълнени с празници и съответно много подготовки и стрес. Обикновено това се прави само от един член на семейството. Не отказвайте помощ. Помолете близките си да бъдат с вас в организацията на празниците. Така тя ще стане семейно забавление и голямо удоволствие, а не повод за стрес и разочарования.
  • Намерете време лично за вас. Много често се случва да ходим от едно празненство на друго, което е свързано много подготовка – облекло, избиране и опаковане на подаръци и т.н. Прекратете тази практика. Отделете време само за вас и за любимия ви човек. Намерете си спокойно място, където да се насладите на новата си книга, интересен филм или чаша хубаво вино.
  • Запомнете защо правите всичко това. Ако сте родител, който постоянно организира някакви събития и се тревожи дали всичко ще е наред, спомнете си – зима е, сезонът, в който можем да прекарваме много време в къщи със семейството в приятни занимания. Може би ще кажете: „По – лесно е да се каже, от колкото да се направи.“

 

Перфектната празнична вечеря често означава да прекарате цял ден в кухнята, но ако по – лесните ястия означават да прекарате повече време с любимите си хора, то няма причина да не изберете да приготвите тях.