Ново научно изследване, представено в International Journal of Sport Management and Marketing, сочи за ефектите от слушането на музика върху представянето във фитнес залата. Разглеждат се различните типове музика влияят на спортната активност, както и на емоционалната и когнитивната реакция на посетителите на фитнес залите.


Редовното спортуване не е нещо, което се оказва лесно за повечето хора. Намирането на мотивацията за спортуване може да бъде по-трудно от очакваното, защото стресът върху тялото, който спортът причинява и времето, което той често отнема, са добри причини да изпуснем един-два дни в седмицата. Начинът да се мотовираме преди да отидем на фитнес може да бъде различен за всеки, като на някои би помогнало да гледат на спорта като нещо различно от натоварване на тялото – танцуването и отборните спортове са добър пример за това, като те могат да представляват развлечение или социално преживяване с приятели. Социалният аспект също би мотивирал, затова отиването на фитнес или излизането навън с приятел може да бъде по-лесно, отколкото самостоятелно.


Друг фактор, който може да ни накара да отидем на тренировка, е слушането на музика. Мотивиращият ефект от музиката може да бъде съществено важен за някои, водейки до по-добро представяне и повече енергия. Научен труд разглежда ефектите от музиката върху спортното представяне - анализирани са данни от 183 доброволци, които редовно отиват на фитнес. Откритията сочат, че при намиране на индивидуално подходящата музика, ефектът върху спортното представяне е много по-значим – тези, които слушат на слушалки любимата си музика са по-мотивирани в сравнение с тези, които слушат музиката, която се пуска в цялата зала и не е съобразена с конкретните музикални вкусове на индивида. Наслаждаването на музиката играе съществена роля в емоционалното и когнитивно възприемане на физическото натоварване, което представлява тренировката във фитнеса.Физическата активност по всякакъв начин представлява помощно средство за физическото и психическото здраве. Подобряват се мускулите и издръжливостта, както и здравето на костите и на сърцето. Редовната физическа активност намалява риска от сърдечно-съдови и хронични заболявания, както и от рак. Спорта спомага и за по-добро емоционално състояние, като е добър начин за освобождаване от излишния стрес, както и за по-добър сън.

 

Референции:
Bradley, D. (2023, July 31) Researchers investigate how music can be motivational during exercise. Retrieved 2023, August 7 from https://medicalxpress.com/news/2023-07-music.html
Pedersen, Z. (2023, May 3) The influence of music on self-paced fitness consumers' perceived motivational qualities and optimal level of emotional state and satisfaction with exercise experience. Retrieved 2023, August 7 from https://www.inderscienceonline.com/doi/abs/10.1504/IJSMM.2023.131950