Във време на физическо дистанциране, всеки от нас опитва различни неща, за да се справи по-лесно с тревожността, стреса и несигурността, която епидемията с COVID-19 създава. И макар, градинарството да е едно от последните неща, които могат да ни хрумнат – след йогата, медитацията, добрата храна, сън и четенето на любими книги, то може да помогне да се почувстваме по-малко напрегнати и да допринесе за позитивното настроение.


Ново проучване, публикувано в списание Ecopsychology, сочи, че активностите в градината, със сигурност могат да помогнат за намаляването на стреса и тревожността.


Изследването проследява 84 градски градинари в Лондон и събра мненията им за това как се чувстват във времето, прекарано в градинарство. След това учените сравняват тези данни с усещанията на 81 неградинари от същия район в Лондон, установявайки, че колкото по-дълго участниците са прекарвали времето си в градинарство, толкова повече са изразявали положителни мисли за тялото си и емоциите си. Те дори дефинираха това като „всеобхватна любов и уважение към тялото“.Изследователите изясниха, че позитивният образ на тялото не е просто отсъствието на недоволство или отрицателна гледна точка, а перспектива, която движи психологическото и физическото благополучие. Например отбелязват, че хората с по-позитивен образ за тялото си, са склонни да се справят по-добре в ежедневието си. С други думи, ако обичаш тялото си, то ти си по-склонен да полагаш грижи за него. А това те прави със сигурност както физически, така и емоционално по-здрав.


От гледна точка на това пък защо природата оказва този позитивен ефект върху тялото, предишни проучвания доказват, че времето прекарано на открито, в това число и градинарството, могат да понижат нивата на кортизол - хормона, който е пряко свързан с нивата на стрес в организма, а това води и до повече положителни емоции.