Природата около нас е едно от нещата, което оказва най-голямо влияние върху нашето умствено и физическо благополучие. Зелена борова гора, чист въздух, шумоленето на реката, здравецът по скалите, безкрайното синьo море, памуковите облаци, песента на птиците, които се реят в небето. Всичко това е част от ежедневието ни и не винаги му обръщаме внимание, но стига да му отделим няколко минутки, ни зарежда с положителна енергия и радост. 

 

Природата много отдавна предлага на човечеството своите най-големи подаръци и освен да я опазим, ние можем да се възползваме максимално от тях. Старите хора не случайно казват на по-младите, че не им трябва връзка с интернет, за да са щастливи и спокойни, а повече свободно време, чист въздух и разходки сред природата. Това доказват и резултатите от ново проучване, проведено от учени в университета Ексетър. Според тях хората, живеещи в близост до повече дървета и птици, са по-малко стресирани и рядко страдатот депресия, тревога и страх. 


 

В изследването участвали над 270 души от различни социални прослойки (от градове и села), на различна възраст. При повечето от тях бива установено, че съзерцавайки птиците и природата около тях, те са много по-добре от емоционална гледна точка. Учените са категорични, че дори и в градска среда, човек може да е удволетворен и да не е стресиран. Единственото условие е около него да няма само бетонени сгради, а повече зеленина. 

 

Според данните, по-ниските нива на депресия, тревога и стрес са свързани с по-големия брой птици, на които хората се любуват в ранните часове на деня. Тогава животните издават и уникални звуци, които действат като релаксираща музика за ума. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

"Това проучване започва да разкрива ролята, която някои ключови компоненти на природата играят за нашето психическо благосъстояние. Птиците около дома и природата могат да окажат превантивна помощ на много хора, които са пред депресия и да превърнат градовете в по-щастливо място за живеене", коментира Даниел Кокс от Университета в Ексетър.

 

Следователно, колкото по-свързани сме с природата, толкова по-добро здравословно състояние ще имаме. Чистият въздух, разходки в паркове и високо в планината, шумът на листата, песните на птиците, са сто пъти по-ефикасни за отпускане на съзнанието и могат да заместят силните антидепресанти. 

 

Времето се затопля все повече и пролетта чука на вратите ни. Нека й се порадваме и забравим за проблемите.