Провеждани са проучвания, които доказват, че пиенето на чай понижава стреса, напрежението и безпокойството. Чаша чай намалява стреса не само заради съдържанието на чая, но и поради самия ритуал по приготвянето му, слагането му в чаши и т.н. Според учените това успокоява човешката психика и ни кара да се чувстваме добре и уютно.

 

Д-р Малкълм Крос и Рита Майкълсън, психолози от Лондонския кралски колеж, водят проучване, което има за цел да установи колко ефикасна може да бъде чаша чай за успокоение по време на силна тревожност. Освен това те искат разберат как самото приготовление на чая повлиява стреса.


 

По стара информация пиенето на чай се свързва с положителни емоции, добро настроение и чувство на спокойствие. А когато пием билков чай с подходящите лечебни растения, химичните им свойства подобряват работата на мозъка, успокояват, подобряват съня и понижават стреса.
Проучването е направено с 42 доброволци – 21 мъже и 21 жени. Те са разделени в две групи – едната група пие чай, а другата не. Преди започване на експеримента те са попълнили специални тестове, които определят нивата им на тревожност и стрес както и предразположението им към тревожност и депресия.

 

Експериментът включва подлагането на участниците на специални тестове, които трябва да бъдат направени за време и предизвикват стрес у повечето участници. След тези стрес тестове доброволците от първата група получават чаша от любимият им чай. Участниците от другата група получават само вода. След това те трябва да попълнят въпросник, който да определи нивото им на стрес след тестовете.

 

Резултатите показват, че преди стрес тестовете не се наблюдава съществена разлика в психическата активност на участниците. След изпитата чаша чай се вижда съществена разлика. Доброволците, които не са пили чай показват до 25% повишение нивата на стрес. В сравнение с това в групата, в която са пили чай се наблюдава намаление на стресовите нива с 4%.
Повечето от доброволците твърдят, че свързват приготвянето и пиенето на чай с нещо хубаво, което ги кара да чувстват добре.