От най-дълбока древност велики философи, лекари, художници и лечители са знаели, че в пеенето има нещо специално и добро за здравето – особено, когато гласовете на няколко души се слеят в песен. Сега науката доказва, че пеенето, самостоятелно или в хор, е полезно за нас по най-различни начини.

 

Пеенето облекчава стреса


 

Пеенето ни разтоварва. Проучвания доказват, че нивата на хормона на стреса кортизол в слюнката намаляват след пеене. Има обаче една малка уловка: при хората, които пеят на сцена и се притесняват от това, нивата му могат да се повишат.

 

Стимулира имунната система

 

Пеенето може да засили имунната система и да помогне да се преборите с болестите. Проучване от 2008 г. установява, че хората, които пеят, имат по-високи нива на имуноглобулин А в сравнение с хората, които само слушат музика.

 

Увеличава прага на болката

 

Когато пеете в група, в тялото се освобождават ендорфини, които повдигат настроението и прага ни на болка. Барабаненето и танците в група имат подобен ефект. Изследователите отбелязват, че чувството за социална връзка, а не самата музика, е причина за това.

 

Може да намали хъркането

 

Редовното пеене може да промени начина ви на дишане, дори когато не пеете. Установено е, че хората, които пеят в хор или свирят на духов инструмент, хъркат по-рядко. Според учени пеенето и свиренето на духов инструмент могат да облекчат и обструктивната сънна апнея.

 

Подобрява белодробната функция

 

Тъй като пеенето включва дълбоко дишане и контролирано използване на мускулите в дихателната система, то може да облекчи състоянието на хора с астма, хронично обструктивно белодробно разстройство, муковисцидоза, рак и множествена склероза.

 

Подобрява паметта при хора с деменция

 

Освен че повишава настроението и нивата на кислород в кръвта, пеенето помага на хората с Алцхаймер и други видове деменция да възвърнат паметта си. При хората с деменция пеенето на познати песни понякога помага да си върнат спомени от живота.

 

Помага при психични заболявания и скърбене

 

Пеенето в група помага не само при физическа, но и емоционална болка, каквато изпитваме при загуба на близък човек. Пеенето, и особено груповото пеене, може да облекчи състоянието на хора с психични заболявания, които се нуждаят от допълнителна подкрепа.

 

Подобрява говорните способности

 

Учените са открили, че пеенето подобрява говорните способности на хора с различни неврологични заболявания, като аутизъм, болест на Паркинсон, афазия след инсулт и заекване.

 

Откъде да започнем?

  • Отидете на безцелна разходка с колата или пеша – само вие и любимите ви песни.
  • Пейте си под душа, където акустиката е по-добра.
  • Пейте с децата си. Така създавате прекрасни спомени за цялото семейство.
  • Потърсете местен хор, към който да се присъедините.
  • Ако искате да пеете по-уверено, преди да се присъедините към хор, потърсете инструктор по пеене.
  • За безплатни уроци по пеене, разгледайте YouTube.
  • Ако се интересувате от музикална терапия за преодоляване на травма, потърсете сертифициран музикален терапевт.

 

Източник:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2015.01242/full

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15669447/

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/147470491201000403

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11325-007-0159-1

https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.8706

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5089222/

https://mh.bmj.com/content/44/3/153

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2996848/

https://www.healthline.com/health/benefits-of-singing