Рибките-доктори стават все по-популярна СПА процедура през последните години. Процедурата с малките водни обитатели, които почистват повърхностния слой на кожата от мъртви клетки и правят нежен масаж, намира все по-голямо приложение в СПА центровете.

 

Видът „гара руфа“ е познат още от древни времена - вирее в реките Тигър и Ефрат.


 

Уникалната процедура, която е пренесена от СПА центровете в Азия и Европа, е позната в Кангалската клисура в Турция. Там туристи лекуват болежки и подмладяват кожата си, като се киснат направо във водни извори, пълни с рибки.

 

Рибките-доктори имат уникалната способност да се хранят само с горния мъртъв слой кожа, като го отстраняват и по този начин правят един деликатен механичен пилинг.

 

Освен това те отделят специален ензим, който спомага за по-бързото регенериране на кожата след манипулацията. Те никога не правят грешка между живи и мъртви кожни клетки - нещо, което ги прави уникални.

NEWS_MORE_BOX


Ексцентричната терапия добива все по-голямо приложение при заболявания като псориазис, при които кожата има „хиперпродукция“ на епителни клетки. Рибките подобряват значително състоянието на болните, като има докладвани случаи за дълготрайна ремисия на заболяването след 2 цикъла процедури.

 

Все още не може да се говори за трайно излекуване, тъй като приложението на рибките е от твърде кратък период за подобно заключение. Безспорен обаче е положителният терапевтичен ефект.

 

Последният хит е, че „гара руфа“ вече се използват и за цялостен масаж - клиентът се отпуска в гореща вана, пълна с много такива специалисти, които го пощипват, стимулирайки по този начин различни точки по цялото тяло.

 

В началото се усеща гъдел, но с него бързо се свиква и досегът с рибките става приятен.

 

Достатъчни са 15-20 минути, за да почувствате кожата си гладка и лека. Приятното усещане от процедурата продължава два дни.


„Рибното СПА“ вече се предлага в доста наши курорти, а от скоро процедурата е налична и в някои козметични центрове в София.