Споделянето на страданията е естествен път за преодоляването им. С това обаче трябва да се внимава, защото ако се прекали, човек вреди на самия себе си. Последно проучване е показало, че млади момичета, които редовно се оплакват една на друга от проблемите си са по-предразположени към депресии и тревожни чувства. Същото се отнася и за възрастни жени.
Според Аманда Роуз, професор психолог към университета в Мисури, Колумбия, автор на проучването, съществува вярване, че споделянето на даден проблем кара всеки да се чувства по-добре. Тя обаче предупреждава, че това важи в умерена степен. Ако се прекали - ефектът е обратен.
Роуз е изследвала и навиците на мъжкия пол. Те обаче не прибягват до такива дълбоки анализи както жените. Тя го отдава на това, че най-обсебващите дискусии са тези за интимните връзки, които по-често възникват сред нежния пол. И понякога обсъждания между приятелки, не само могат да не помогнат за тяхното успокояване, а напротив, да задълбочат притесненията и неприятните чувста и дори да се появят нови такива. От друга страна, подобни контакти между момичетата задълбочава връзката между тях. Слушателят се радва, че някои му гласува доверието си, той пък е благодарен, че има кой да го изслуша.
Проблемът идва от реакцията на събеседващите. Ако човек слушайки за даден проблем се съгласява с партньора си, то чувствата на последния ескалират без да се достига до решение на проблема. На това набляга Матю Андресън. Той съветва, вместо да се споделя с хора, които само задълбочават гнева, по-добре е да се коментират проблемите, с хора, които ще дадат решение на въпроса.
Друг аспект на оплакванията е, че не бива да са пред един и същ слушател, съветват специалисти. В противен случай всеки от нас рискува да остане с лошо име сред приятелите си.
Затова мрънкането трябва да е умерено не само за наше добро, но и за това на приятелството. По-добре е да се търси решение, а не само да се ядосваме, самосъжаляваме и да преживяваме.