Чувствителните и раними хора, от чийто очи по повод и без повод текат сълзи, просто имат ниско ниво на хормона серотонин, твърдят холандски учени.

 

Според експертите, различните нива на невромедиатора са причината в сходни ситуации едни хора да реагират прекалено емоционално и да изпадат в  ненужна сантименталност, а други да реагират хладнокръвно и да не показват почти никакви чувства.

 

Това твърдение е доказано и от експерименти проведени от  Frederick van der Veen и колегите му от медицинския център на Университета Еразмус в Ротердам, Холандия.

 


Изследователите дали на 25 жени, участващи в проучването, еднократна доза пароксетин – лекарство от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs). Това вещество  повишава нивото на серотонин за кратък период от време. Резултатите били сравнени с тези, получени от друга група участнички, на които било дадено плацебо.

 

След 4 часа, всички доброволки трябвало да гледат драматичен филм, и да определят до каква степен тъжната съдба на героите ги е разстроила. На следващия ден, когато ефекта на пароксетина преминал, дамите гледали сходен филм и също трябвало да определят емоционалното си състояние.

 

Получените резултати показали, че участничките, които са взели пароксетин са реагирали по-хладнокръвно и са плакали много по-малко в сравнение с тези от контролната група.

 

Учените са стигнали до извода, че по-високите нива на серотонина намаляват чувствителността и емоционалността на хората.

 

В медицината, препарати от групата SSRIs се прилагат за лечение на пациенти с депресия, на подобряване на настроението обикновено не се наблюдава преди 6-тата седмица. При жените, участвали в експеримента не била установена промяна  в настроението, а само в емоционалната реакция.

 

„Ние наблюдавахме непосредствения ефект от еднократна доза от препарата, но това ни показа, защо някои пациенти, лекувани с медикаменти от  групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, съобщават за притъпяване на емоциите им. „– уточнява авторът на изследването

 

Резултатите от проведените научни изследвания били представени на Форума на европейските невролози ( FENS ), проведен през месец юли в Амстердам, Холандия.