Законите относно марихуаната за медицинско използване се променяха многократно. Поради факта, че марихуаната е лекарство със специален режим на разпространение, е трудно да се получи разрешение за проучване.

 

Група учени от Университета в Чикаго, Илинойс, успяват да преминат през всички законови изисквания, за да започнат проучване относно действието на основната съставка на канабиса - тетрахидроканабинол при стрес.


 

Целта на проучването е да провери дали популярното твърдение, че канабисът действа релаксиращо и успокоява нервната система е вярно. Въпреки широко разпространеното мнение, няма достатъчно научни доказателства за марихуаната като антистресов продукт.

 

Както казва Емма Чайлд, професор в Чикагския университет „Много малко са проучванията, проследявали свойствата на тетрахидроканабинола."

 

Екипът от Чикаго се заема да проучи свойствата на канабис да намалява стреса при различни дози. В проучването вземат участие 42 доброволци на възраст между 18 и 40 години. Всеки от тях е опитвал канабис, но доброволците не са зависими. Те били разделени на три групи:

 

-    Група, която получава ниска доза тетрахидроканабинол – капсули, съдържащи 7,5 мг от активното вещество;
-    Група, която получава средна доза тетрахидроканабинол – капсули, съдържащи 12,5 мг от активното вещество;
-    Плацебо група, която получава капсули, които не съдържат тетрахидроканабинол.

 

Въпреки че е трудно да се сравняват пушенето на канабис и приемът под форма на капсули, проф. Чайлд твърди, че няколко дръпвания от цигара с канабис са еквивалентни на дозите, използвани в проучването. Тук са използвани минимални дози, тъй като използването на канабиса е с цел намаляване на стреса, а не привикване към субстанцията или поява на нежелани ефекти.

 

Участниците приемат капсулите, след което си почиват 2 часа, докато тетрахидроканабинола навлезе в кръвния поток. Те вземали участие в различни дейности. Някои от тях трябвало да прекарат 10 минути подготвяйки се за интервю, след това са им били задавани въпроси и главоблъсканици.

 

След провеждане на тестовете, участниците са били разпитвани доколко стресирани се чувстват и са измервани кръвното налягане и нивото на хормоните на стреса в кръвта.

 

В групата, която получава ниска доза тетрахидроканабинол се регистрират ниски нива на стрес и почти никакви странични ефект, за разлика от плацебо групата, където участниците докладват, че се чувстват напрегнати след тестовете.

 

При групата, приемаща по-висока доза тетрахидроканабинол се наблюдават обърканост, стрес, сърдечни проблеми.