Има някои техники, с които може бързо да се почувства облекчение в моменти на тревога и стрес. Такава например е дълбокото и бавно дишане. Счита се, че тя е най-ефективната техника за бързо намаляване на тревожността и за понижаване нивата на кортизол, хормон на стреса. Поемането на дълбоки вдишвания помага за бързо успокояване на тялото и ума. За целта издишването трябва да бъде по-продължително от вдишването. Техниката се повтаря до почувстване на облекчение.

 

Затварянето на очите по време на стресови ситуации може да осигури бързо отпускане и облекчаване. Тази техника е много лесна за изпълнение, но същевременно изключително ефикасна, тъй като със затварянето на очите, човек се изолира от заобикалящата го среда и може да осигури по-лесно хармония със себе си. Тази техника може да се комбинира с предишната техника за още по-добри резултати.Друга техника, която човек може да прилага, за да се успокои бързо, е дишане на по-хладен чист въздух, който осигурява нужния кислород на мозъка, за да мисли правилно, но и за да настъпи спокойствие в ума.


Учените препоръчват още да се правят упражнения, които зареждат емоционално и освобождават негативната енергия от тялото. Всяко физическо упражнение освобождава серотонин, един от хормоните на щастието. Важно е да се разтегнат колкото се може повече мускули, за да може напрежението да се освободи максимално.


Следващата техника е свързана с точките на ръката, които могат да успокоят гнева и безпокойството. Получаването на акупресура може моментно да облекчи негативните емоции, да освободи напрежението и да отпусне тялото. Такава точка има в линията между палеца и показалеца. Притискането на тази точка премахва стреса и води до успокоение. Смята се дори, че масажът на цялата длан с помощта на палеца може да действа изключително облекчаващо и отпускащо.

 

Още от времето на най-ранните дни на цивилизацията музиката се използва за изцеление на тялото и душата и за изразяване на това, което трудно може да се изкаже. Не само слушането на музика помага за успокоение, но и пеенето, тъй като благодарение на него се елиминира негативната енергия от тялото и се чувства мигновено облекчение.