Резултатите от изследване, направено от испански учени показва, че криенето под чадъра през лятото осигурява много по-малко защита от слънцето отколкото човек очаква.

 

Изследователите от Университета във Валенсия са установили, че над 34% от опасните UV-лъчи преминават през плажния чадър, и могат да причинят неприятни изгаряния, ако човек не е нанесъл слънцезащитен крем върху кожата си.

 

Въпреки, че чадърите възпрепятстват почти изцяло проникването на преките слънчеви лъчи, те не могат да предпазят от т.нар дифузното лъчене – проникващите отстрани и отразените в пясъка и водната повърхност UV-лъчи. В пясъка отразяват между 10 и 25% от слънчевите лъчи, в зависимост от размера и състава на песъчинките.

 


За да потвърдят хипотезата си, испанските изследователи поставили  ултравиолетов сензор в основата на синьо-бял плажен чадър с радиус 80 см. и височина 1.5м.

 


"Чадърът задържа пряката радиация, която идва от слънцето, но част от дифузната, достига до сензора", обяснява един от авторите на изследването Хосе Антонио Мартинес-Лосано.


 

Слънцето не е безвредно, напомнят дерматолози, и прекомерното излагане на слънчевите лъчи винаги носи някакви поражения, дори и човек в началото да не усети нищо. Още по-лошо е, ако човек допусне да изгори.

 

Уврежданията на кожата са в близък и далечен план. В повечето случаи, слънчевото изгаряне причинява известни неудобства, които в рамките на 2-3 дни преминават и не дават сериозни непосредствени последици, но вредното въздействие на слънчевата радиация се натрупва. Кожата „помни” всичко, което се случва с нея, като последствията от това могат да проличат след много години.
 
 

Освен видимото състаряване на кожата, слънцето е основна причина и за появата на кожен рак. Той основно се разделя на две групи: немеланомен кожен рак и злокачествен меланом.

 

За да се предпозим от неприятни последствия, специалистите препоръчват, дори под чадъра да не забравяме нанасянето на слънцезащитни козметични средства с подходящ фактор, шапка и слънчеви очила с предпазващ филтър, както и да избягваме периода около обяд, когато слънцето е най-силно.