Петък е. Чувствате ли очите си напрегнати? Дразни ли ви светлината от лампите и компютъра в офиса? Това може да доведе до сухота  в очите, зачервяване от триенето им с ръце, главоболие. Няма как работната ни среда да е идеална и да не се „облъчваме“ с различни електронни устройства. Въпреки това, както в края на деня разпускаме с масаж, топла вана или хубава музика, трябва да намерим начин да освободим напрежението и от очите. 

 

Съществуват различни упражнения за очите, за които има солидни доказателства, че допринасят за намаляване на тежестта в очите, укрепват очните мускули, подобряват когнитивните способности. И все пак, те само успокояват очите, но не могат да помогнат при по-сериозни проблеми с тях. 


 

Ето няколко техники, които можем да правим по всяко време – в обедната почивка, след края на работния ден, в почивните ни. 

 

Въртене на очите – това упражнение е много ефективно, ако се изпълнява редовно. То спомага за укрепване мускулите на очите. Прави се като седнем удобно или стоим изправени. Раменете ни трябва да са спокойни. Седни или изправени, вратът да е изправен, а главата да гледа право напред. Първо поглеждаме надясно, после завъртаме нагоре към тавана. После завъртаме очите наляво, след което надолу към пода (движение по часовниковата стрелка). Времетраенето на упражнението е 2 минути, като можем да направим 2 серии от по 10 повторения. 

 

Притискане с длани – може да се изпълнява и от хора, които носят контактни лещи. Особено ефикасно е при напрежение и болка в очите. След като се настаним удобно, разтриваме дланите си за кратко, за да се затоплят, след това затваряме очите и поставяме дланите си на клепачите. Тяхната топлина ще облекчи очите. Упражнението се изпълнява за около 3 минути и може да се направи 1 комплекс от 7 повторения. Важно е да не натискаме силно с дланите. 

 

Местене на пръста – лекарите предписват това упражнение на хора, които имат лениви очни мускули. Първо сядаме на един стол, като се облягаме добре и същевременно държим врата изправен. Поглеждаме напред. Взимаме молив или задържаме показалеца си върху носа. Фокусираме се в него и местим наляво и надясно, като връщаме отново в обратна позиция. Може да направим около 10 повторения. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Натискане на клепача – едно упражнение, което ще успокои очите ни и ще облекчи стреса в края на тежката работна седмица. Сядаме удобно, затваряме очи и поемаме дълбоко въздух. Поставяме пръст върху клепача и го натискаме съвсем леко за около 10 секунди. Освобождаваме пръста за 2 секунди, след което отново натискаме леко. Можем да повторим това 10 пъти. 

 

Масаж на очите – също много ефикасно намалява тежестта и сухотата в очите. За да си направим сами масаж, трябва да се настаним удобно и поставим внимателно пръстите си върху клепачите, като движим левите и десните в кръгови движения навън. Повтаряме 10 пъти, след това сменяме посоката на движение на пръстите.

 

Мигане – постоянното вторачване в компютъра или в екрана на мобилния уморява очите. Всъщност, това се случва, защото забравяме да мигаме. Едно лесно упражнение решава този проблем. То се изпълнява по следния начин – сядаме някъде и поглеждаме пред нас. Затваряме очите и задържаме за около секунда. След това ги отваряме. Повтаряме мигането така 10 пъти.