Едва ли има някой, който не обича да слуша музика. Всъщност, тук не става въпрос само за музиката по радиото или телевизора, а за музиката, която заобикаля всеки един човек. Тя може да се чуе дори в природата: шумолене на листата на дърветата, песните на птичките, бръмченето на пчеличките. Всички те имат успокояващ ефект върху мозъка, тъй като предизвикват усещане за радост, щастие и хармония. Музиката помага за производството на хормони на щастието в мозъка като допамин, но също подобрява цялостното емоционално и психично състояние.

 

Музиката на работното място има успокояващ ефект, тъй като намалява напрежението. Освен това тя подобрява производителността. Затова всеки, който се чувства стресиран на работното място, при възможност може да слуша любимата си музика. Също така, слушането на музика подобрява настроението и намалява импулсивността и агресията.Музиката има лечебна сила, а това може да се потвърди от всяка майка, която пее на своята рожба, докато заспива. Установено е, че пеенето на приспивни песни на децата има успокояващ ефект върху тях, тъй като ускорява тяхното заспиване и води до по-спокоен сън след това.


Музиката в ранна възраст пък помага за когнитивното развитие на детето и за изграждането на добре развита личност. Например лирическото писане е ефикасно средство за себеизразяване и е подходящо за децата, които по-трудно говорят за своите проблеми. Свиренето на любим инструмент пък стимулира увереността в детето и му помага да се изявява по-лесно. 


Ефектите на музиката се изследват непрекъснато и се разглеждат от множество медицински специалисти. Тя е достъпен начин за хората, които искат да ѝ се отдават, за да си подобрят настроението, да се изразят чрез нея или просто да се изолират от средата, в която се намират. Както стана ясно, музиката има положително въздействие върху всички възрастови групи – от най-млади до най-стари, но също е подходяща за хора с натрупан стрес, депресия и тревожност. Тя е подходяща при голяма част от проблемите, свързани с психическото здраве.

 

Хубаво е да се отбележи обаче, че има значение видът музика. За успокоение най-подходящи са звукът на птичките, както и музиката, създадена специално за релаксиране.