Успокояващата сила на музика е добре известна на хората още от древни времена. Тя има уникална връзка с нашите емоции, така че може да бъде изключително ефективен инструмент за управление на стреса.

 

Слушането на музика може да има неимоверно успокояващ ефект върху тялото и ума, особено нежна, тиха, класическа музика. Този тип музика може да има позитивен ефект и върху физиологичните функции в тялото – понижаване на сърдечната честота, понижаване на кръвното налягане и понижаване нивата на хормоните на стреса. Накратко казано, музиката може да бъде мощен антистрес инструмент в живота ни.


 

Музиката ни помага да забравим грижите и да освободим ума си от мрачни мисли, като същевременно води до приятни емоции, което ни кара да се чувстваме добре. За това тя се използва по време на медитация 

 

Музикалните предпочитания варират в широки граници при отделните хора, така че само вие можете да решите каква музика искате или каква музика е подходяща за настроението ви в момента. Повечето проучвания казват, че класическата музика има успокояващ ефект. При някои хора такъв ефект може да носи рок музиката, нежният джаз или пък фолклорните ритми.

 

До голяма степен това зависи от настроението и спомените, които съответната музика ни носи.


Когато хората са много стресирани, изнервени и натоварени се забелязва, че те не слушат музика. Вероятно за повечето такова занимание звучи като загуба на време, а не като начин за почивка.

 

Но както знаем работоспособността се повишава с понижаване на стреса. А какъв по-добър вариант да се успокоите от това да чуете любимата си песен? Спомени нахлуват в главата ви, чувствате се добре, успокоявате се. Това ще ви отнеме не повече от 5 – 10 минути. И вече се чувствате много по-добре, готови за работа.

 

Ако нямате време да слушате музика, то направете музиката част от живота си. Сложете дискове с любимата си музика в колата, пускайте любимите си песни, докато готвите или приготвяте децата за излизате, слушайте музика, докато се къпете и т.н.