Имате напрегнат ден? Помислете за партньора си, може това да ви успокои! Резултатите на ново проучване показват, че мисленето за половинката по време на стресови ситуации поддържа кръвното налягане в нормални граници.

 

Изследователи от университета в Аризона провеждат експеримент със 102-ма участници, които били частично потопени в студена вода. Измервали са кръвното им налагане и сърдечната честота преди, по време и след теста.


 

Учените разделят участниците на три групи. Всеки от тях е обвързан. При първата група до всеки от участниците през цялото време стои половинката им. Втората група трябва да си представят, че партньорът им е до тях и ги окуражава, третата група трябва да мислят как е минал денят им.

 

Резултатите показват, че участниците от първите две групи показват по-ниски нива на кръвното налягане преди, по време на и след потапянето им в студена вода. Участниците от третата група, които мислят за нещо различно от партньора си имат по-високи стойности на кръвното налягане.

 

Учените съобщават и леки различия в стойностите на кръвното налягане при участниците, чиито партньори са до тях и тези, които само си мислят за тях. Първите показват най-ниски стойности на кръвното налягане в сравнение с другите две групи.

 

Кайли Бураса, преподавател по психология в Аризонския университет и съавтор на проучването, смята че това може да е една от причините, поради които хората в сериозна удовлетворяваща връзка са в по-добро здравословно състояние.

 

Правени са проучвания и в тази насока, които категорично показват, че хора със сериозни връзки живеят по-дълго и имат по-добро здраве.


Животът може да ни поднесе много стрес и напрежение, един от начините да се справим с това е любимият човек до нас.

 

Тези открития показват, че докато мислим за партньора си и използвайки тези позитивни мисли за борба със стреса, това може да направи живота ни по-хубав и спокоен. Това може да покаже какъв положителен ефект имат стабилните връзки върху живота ни.