Масажирането на ръцете е свързано с бързо облекчаване на мускулното напрежение и намаляване на болката например на тази в главата. Това се дължи на факта, че по ръцете има точки, които съответстват на различни части от тялото. Прилагането на лек натиск върху тези точки по време на масаж облекчава различни болки.


Проучвания например показват, че осъществяването на професионален масаж на ръцете дори само веднъж седмично и масажирането вкъщи всекидневно, може да помогне за намаляване на болката при артрит, което е възпалително заболяване на ставите.

 


Масажът на ръцете обаче облекчава не само болки по тялото, но и успокоява психиката. Тъй като мускулите се отпускат, се отпуска и съзнанието. Масажът понижава нивата на адреналина и допринася за вътрешното спокойствие.


Масажът на ръцете непосредствено преди лягане може да подобри и качеството на съня, но и да ускори заспиването. Това е така, защото се отпускат мускулите, температурата на тялото се понижава и в резултат на това сънят след това е по-пълноценен. Затова масажът на ръцете е много подходящ за хората, които имат проблеми със съня. За още по-бързи резултати той може да се комбинира с масаж на главата, което допълнително ще подобри качеството на сън.

 

Масажът на ръцете може да се прави по всяко време на деня за постоянно релаксиране – на работа, докато се пътува, при напрегнати ситуации, включително напрежение, стрес, както и преди лягане и т.н.


Как се прави масажът на ръцете вкъщи? Първо, не е необходимо специално оборудване за масажа. Единствено са необходими етерични масла или лосион за по-качествено масажиране. За да се получи максимална полза от масажа на ръцете, той трябва да се прави всеки ден в продължение на най-малко 15 минути. 

 

Най-лесно той се прави с помощта на палеца, като се правят леки кръгови движения, които стимулират точките на ръцете. През това време дишането трябва да бъде дълбоко и бавно, за да се освободи напрежението, стресът, натрупаната умора и както и всички негативни емоции. Хубаво е масажът да се осъществи от някой друг, но може да се направи и самостоятелно.