Масажната терапия има дълга история в различните култури по целия свят.  Днес ние използваме най-разнообразни видове на масажната терапия, насочени към здравето, за да облекчаваме някои заболявания или състояния.


В САЩ масажната терапия се счита за част от алтернативната медицина. Освен всичко друго обаче, масажът си остава и един от най-предпочитаните начини да се отпуснем и релаксираме.


Научните доказателства във връзка с масажа са ограничени. Учените все още не са наясно какви промени настъпват в тялото ни, вследствие на масажната терапия, дали засягат здравето и, ако да, по какъв начин.


Ясно е обаче, че тя се използва широко при различни здравословни проблеми, като облекчаване на болка, възстановяване след спортни наранявания, бори се с депресията и, не на последно място, намалява стреса и спомага за пълноценна релаксация.
 

 

NEWS_MORE_BOX

 


Масажът включва в себе си разнообразни техники. Като цяло терапевтите притискат, разтриват или по друг начин манипулират мускулите и други меки тъкани в тялото ни. Най-често в масажа участват ръцете и пръстите на ръцете, но може да се включат също така и лакти, дори и крака.


Провеждани са много изследвания в областта, от които става ясно, че учените намират масажната терапия за ефективна. Различните изследвания показват, че масажът има положителен ефект в преодоляването на чувството за безпокойство, болки във врата, в гърба.


В едно от изследванията, проведено сред 300 пациенти, диагностицирани с рак, показва, че масажът им помага да облекчат болката и да подобрят настроението си. Една от теориите за благоприятното му действие е, че масажирането осигурява стимулация, която, от своя страна, помага да се блокират сигналите на болката в мозъка.


Според други теории масажът стимулира отделянето на определени химични вещества в тялото, като серотонин или ендорфин, или пък причинява различни благоприятни промени в тялото. Необходими са обаче още изследвания, за да може да се установи до колко всяка една от теориите е вярна.


Така или иначе, масажът си остава един от най-предпочитаните начини за откъсване от проблемите, преодоляване на стреса и ... малко време само за нас. А съчетана и с любимия аромат, терапията за ума, тялото и душата се превръща в истинско блаженство.