Днес стресът е на второ място сред оплакванията на трудоспособното население в Европейския съюз (от тях се оплакват 28% от населението), след водещите мускулно-скелетни увреждания (от коит острадат 32% от хората).

 

Счита се, че хроничният стрес е причина за голям процент от заболяванията - той влияе негативно на различните системи в човешкия организъм, потиска имунитета и вреди на правилното усвояване на минералите и витамините, необходими за правилното функциониране на организма.


 

Освен това стресът може да изостри вече настъпили смущения в организма и имунната система, какъвто е случаят с наличието на други заболявания хронични или не, като вирусни инфекции, автоимунни и други.

 

Индонезийците обаче са открили доста интересен и, както се оказва – ефективен начин за прогонване на стреса от ума и тялото.

 

В няколко от СПА центровете в Джакарта вече се предлага масаж със змии, който облекчава напрежението за броени минути според специалистите им.

NEWS_MORE_BOX

 

Клиентът,  облечен само по шорти, трябва изцяло да се отпусне, докато три змии се движат по тялото му - от корема към гърлото и обратно. Опитен масажист внимателно насочва и контролира движението на питоните върху човешкото тяло.
 

Междувременно той е готов да реагира във всеки опасен момент. За целите на сигурността, устата на змиите са залепени с тиксо.

 

Процедурата е с времетраене 90 минути струва 480 000 рупии – около 50 щатски долара. Змиите се държат в специални кутии и  преди всеки сеанс се обработват с антисептик.

 

Много хора смятат, че центровете предоставят възможност не само за забавление и отпускане. В тях отиват и търсачи на силни усещания, търсачи на нови преживявания, както и тези, които се опитват да преодолеят фобията си от змии.

 

Според защитниците на правата на животните масажът със змии е недопустим, особено заради това, че устата на студенокръвните е залепена с лепенка, за да се предотвратят инциденти.

 

От СПА центровете обаче обясняват, че змиите получават специални грижи, а и на самите тях разхождането по голо човешко тяло им доставя удоволствие.