Ухото съдържа над 200 точки за натиск, като всяка една оказва влияние върху различна област от тялото. Масажът на ушите осигурява на човешкото тяло и психиката редица предимства. Той може да донесе облекчение на стрес, тревожност и напрежение. Помага също и за намаляване на спазмите, болките в тялото, някои видове главоболие, особено напрежение и стресово главоболие, като стимулира повишено освобождаване на ендорфини. Чрез задействането на мозъчните ендорфини, тялото се отпуска, намалява се чувството за стрес и се благоприятства общото състояние на тялото.


Масажът е ефективен както за отпускане на тялото и ума, така и за укрепване на имунитета и подобряване на циркулацията. Той стимулира също енергийните точки, които подпомагат концентрацията.


Има точка на ухото, която укрепва здравето на цялото тяло. Китайците я наричат точката Шен Ман или Портата към небето, намаляваща стреса, безпокойството, безсънието и депресията. Твърди се, че ако точката се масажира всеки ден по един или два пъти, може да се подобри енергийният поток. Някои експерти казват, че това е най-добрата точка в тялото, с която може да се облекчи стресът. Тя се намира в горната част на ушната мида. Преди стимулирането на точката, важна стъпка е премахването на всякакви отрицателни емоции, които са заразили съзнанието.Ухото е свързано с мозъка, тъй като когато се масажира дясното ухо, се стимулира лявата част на мозъка и хипофизната жлеза, а когато се прави масаж на лявото ухо, се стимулира дясната част и епифизната жлеза. Някои точки на ухото съответстват на различни области от тялото като главата, гърба, врата, стомаха, раменете и белите дробове. Смята се, че рефлексологията е един от естествените начините за отстраняване на физически болки и за намаляване на стреса. Затова масажът на ушите може да се прилага всекидневно, за да се премахва чувството за напрежение и да се възпрепятства напрежението в тялото. В допълнение, акупресурата няма странични ефекти или вредни последствия, така че може да се прилага от всеки.