Масажът е сред най-разпространените начини за намаляване на стреса. Един от популярните видове масажна терапия е масаж на скалпа. Той помага за стимулиране на нервите и кръвоносните съдове под кожата, докато успокоява напрежението в мускулите около главата. 

 

 

Масажът е използвана форма на терапия в продължение на хиляди години. В Индия, например, масаж на главата е включен в терапевтичната практика в продължение на около 5000 години като част от аюрведа, холистична медицина. Индийката го приема като част от седмичен ритуал и прави масаж на скалпа на членовете на семейството не само с цел предотвратяване на стреса и напрежението, но и за предпазване от заболявания.


 
 
Както в салоните и спа-центровете, аюрведа масажите на скалпа включват масаж на лицето, шията, гърба и раменете. Терапевтите използват пръстите си, за да разтриват основата на скалпа, под косата, отстрани на главата, челото, брадичката, линията на косата, шията, раменете и гръбначния стълб.
 
 
Изследвания показват, че масажът увеличава производството на ендорфини и серотонин в организма. Те помагат за подобряване на настроението, намаляване на стреса и създаване на среда за отдих.
 
 
Масажът на скалпа облекчава и болката чрез подобряване на кръвообращението и премахване на напрежението в мускулите. Терапията е особено полезна за хора, които страдат от главоболие или мигрена
 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Тъй като главоболието понякога се дължи на спад в нивата на серотонин, масажът на скалпа може да бъде в състояние да увеличи нивата на серотонин и да доведе до облекчаване на болката. 
 
 
Главоболието често се дължи на мускулно напрежение, което също може да бъде облекчено от професионално извършен масаж на скалпа.
 
 
Ако прекарвате по-голямата част от деня в седнало положение, вероятно сте запознати с чувството на скованост в областта на шията. Неприятното усещане може да се появи дори, когато гледате дълъг филм, театър или, ако спите в неудобна позиция. Тъй като масажната терапия на скалпа включва и масаж на врата, гърба и раменете, може да спомогне за облекчаване на разтягането в областта на шията.
 
 
Ако добавите и четка за масаж на скалпа, увеличавате удоволствието и ефекта от масажирането, според експерти.
 
 
Четката е малък инструмент, който се побира в дланта на ръката, обикновено около размера на топка за тенис. Тя има дебела четина, направена специално за скалпа.