Третирането на различни състояния чрез масажиране е една от най-древните медицински практики, познати на човека. Огромното разнообразие от техники за масажиране днес се използва масово за облекчение и отпускане както на тялото, така и на ума. 
 
Умора, стрес и дори някои хронични болки могат да се облекчават бързо и ефективно без употребата на медикаментозни средства.
 
Сутрешно главоболие и проблемно разсънване без кафе? Препоръчва се масаж на ушите. Облекчаване на болки в кръста - помага шведски масаж с хидротерапия. Това са само две от многото разновидности на масажите.
 
Те са, може би, и най-ефективните „западни” масажи. Разчитат както на поглаждане на повърностните тъкани, така и на леките удари по тях.  
 
Като типичен западен масаж, Шведският е най-подходящ за първо посещение при масажист. Той е цялостен, от главата до петите и третира повърхностните тъкани и мускулни групи.
 
Извършва се с помощта на ароматни и терапевтични масла и специфични, плавни и леки кръгови движения с длан, наречени еffleurage. Те не са случайно насочени: чрез постепенното масажиране насочено от крайниците към торса се притискат и стимулират съдове на кръвоносната и лимфната системи, чието съдържание се насочва обратно към сърцето, стимулирайки мощно циркулацията и притока на свежа кръв към масажираните области. Това ги оставя затоплени и отпуснати, ускорява мускулното възстановяване и детоксикирането на тъканите.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Механизмът на облекчаване на дистални болки чрез масажиране на ушите също е доста интересен и ефективен. Този тип масаж води до отделянето на естествени телесни болкоуспокителни средства – ендорфини. Медицински изследвания доказват, че стимулацията на ушните тъкани води до повишаване на количествата ендорфини не само в кръвта, но и в гръбначномозъчната течност. Седативните свойства на ендорфина директно в мозъка са способни да притъпят усещането за болка до поносими нива и значително понижават нивата на стрес и тревожност.