Мануалната терапия е отделно направление при лечението на опорно-двигателния апарат. Прилага се ефективно при проблеми на гръбначния стълб, междупрешленните дискове и някои групи мускули и връзки.


Изправеното положение значително натоварва гръбначния стълб и придържащите го елементи. С напредването на възрастта заболяванията на гръбначния стълб и междупрешленните дискове са неизбежни. Остеохондроза, остеопороза, изкрияване на гръбначния стълб, дискова херния, радикулит са сред най-честите проблемни състояния. Това е цената, която плаща човекът за движението на два крака.
 


Много често симптоматиката не засяга само гръбначния стълб, но и вътрешните органи, чиято инервация се осъществява от нервните влакна, излизащи от междупрешленното пространство на дисковете.
 


Патологичните изменения в гръбнака притискат нервните коренчета, което влошава състоянието на съответния орган.

Патологичните нарушения на гръбначния стълб се установяват средно на възраст 40-45 години. Възможно е да се появят и много по-рано, на 30-годишна възраст. При други оплакванията настъпват много по-късно от средната.


За облекчаването на болката при проблеми с гръбначния стълб помагат методи като физиотерапия, акупунктура, лечебна гимнастика и др. , но като най-ефективна се смята мануалната терапия. 


"Манус" на латински означава ръка, длан, от тук и медицинското название на масажа – мануална терапия.

 


Упражняването на мануалната терапия изисква сериозни познатия за тялото, заболявания, похвати и опит. Както масажът има благотворен ефект върху тялото, така един неточен похват може да осакати, което и налага отделното изучаване на специалността.


Движенията на специалиста имат оздравителен ефект, който може да се усети още в първия сеанс. Масажът облекчава болката, а при някои патологични състояния отстранява и причината за нея, което не може да се постигне с лекарства и други медицински методи. 
 


Принципите на действие на мануалната терапия се основават в последователното въздействие върху определени части на опорно-двигателния апарат. Освен че последователността е строго определена, действието е премерено във времето, с точна честота и натиск.
Масажът подобрява подвижността на междупрешлените дискове, отнема напрежението на мускулите и връзките, при което се намалява или се отстранява механичната компресия на напрегнатите мускули или отпускането на засегнатите от прешлените кръвоносни съдове и нерви.

 

По този начин се намалява или се отстранява болка от различни области на гръбначния стълб, възстановява се инервацията и кръвоснабдяването на тъканите, изчезва патологията при вътрешните органи, главоболие и други състояния, причинени от притискането на нервите. Като краен резултат се подобрява самочувствието и се повишава работоспособността.


Броят на сеансите се определя според състоянието. Възможно е подобряване след 3-5 сеанса.

 

Обикновено мануалната терапия се прилага успоредно с други лечебни методи – медикаментозна, физиотерапия, лечебна гимнастика и др.