Липсата на сън може да доведе до т.нар. висцерално (абдоминално, централно) затлъстяване -натрупване на мастна тъкан около вътрешните органи в коремната кухина. Въпреки, че е „невидимо“ с просто око, висцералното затлъстяване е по-рисково, отколкото натрупването на подкожни мазнини в областта на ханша и бедрата.

 

Висцералната мастна тъкан се различава от подкожната мастна тъкан, тъй като е изградена от големи, метаболитно активни мастни клетки, които функционират като ендокринен орган.
 

 


Оказва се, че не само грешките в хранителния режим могат да доведат до проблеми с наднорменото тегло. Важна роля за  затлъстяването има начинът на живот и по-специално, продължителността на съня.

 

Американски учени от медицинския факултет към Wake Forest University провели изследване върху крайните степени на отклонения в съня – неговата липса и излишък. Според експертите най-рискова била групата на младите хора, които спят по-малко от 5 часа на денонощие, поради необходимостта на съчетават работа и образование.
 

 

Въпреки, че прекалено дългият сън (повече от 8 часа) също не е полезен, негативните последствия са по-слабо изразени в сравнение с недостига на сън.

 

Забележителен е факта, че връзката между недостатъчната почивка и натрупването на висцерална мастна тъкан се наблюдава само при хората до 40 години, отбелязва авторът на изследването и доцент по ендокринология Kristen  Hairston.
 

 

В допълнение към натрупване на мазнини около жизненоважни вътрешните органи, нарушения на съня повишават риска от метаболитни нарушения и  диабет ІІ тип.

 

По отношение на съня, учените препоръча, че хората на възраст под 40 години, да се придържат към „златната среда“, тоест 6-8 часа сън на ден.
 


Подробни резултати от изследването са публикувани в списание  Sleep .
 

 

Авторите на изследването препоръчат, лекарите да обръщат повече внимание на продължителността на съня на своите пациенти. Тази информация е особено важна в напрегнатите и ключови моменти от живота, като например влизането в университет, брак или раждане на деца. Тези периоди често са съпътствани от недостиг на сън, който може да повлияе върху цялостното здраве на човек.