Силно концентрираните ароматни вещества, съдържащи се главно в цветовете на растенията се наричат етерични масла. Други части на растенията, като  листа, плодове, семена и корените, също са много богати на ароматни масла. Те помагат за адаптирането на растенията към заобикалящата ги среда  регулирайки растителния метаболизъм.

 


За да се добият качествени етерични масла, различно части на растенията преминават през обработка като дестилация или студено пресоване. Растителните екстракти, които се  извличат след обработката представляват летливи ароматни смеси, съдържащи биологично активни вещества. По своята структура те наподобяват хормони, витамини, антибиотици или антисептици. Ароматните молекули влияят едновременно на всички органи и системи в човешкия организъм.
 Още от древността на хората били добре известни лечебните сили и благоприятното въздействие на ароматите. В миналото, благоуханията се използвали предимно за подобряване на настроението и прогонване на физическото и психическото напрежение.  Ароматите били използвани при различни обреди, а по-късно и алхимиците експериментирали с тях. Самият термин "ароматерапия" е възникнал едва през XX век.
 
 
 Първите, които открили и започнали  да използват лечебните свойства на ароматите били китайците. Те били категорични, че правилно и балансирано подбраните аромати могат да  релаксират и възстановят организма.
 


Египтяните били тези, които първи започнали да прилагат метода дестилация, за добиване на ароматни масла.  Те изготвяли различни отвари, комбинирали ги  и ги използвали като лечебни и козметични средства. Това е и причината древен Египет да се приема като родина на ароматерапията.
 

В древна Гърция  ароматни масла се използвали предимно за консервиране и съхраняване на храната. Малко по-късно започнали да се прилагат с медицинска цел и дори в религиозните  ритуали. Древните гърци били парвите, които започнали да горят билки и ароматни треви за да  болести, пренасяни по въздушен път. Пвекове по-късно късно ароматни билки били използвани като превенция срещу чума.
 

 
В наши дни ароматерапията е изгубила огромна част от медицинското си предназначение и се използва предимно в областта на козметиката. Днес под термина ароматерапия се  разбира масаж с ароматни масла, ароматизиране на ваната с етерични масла или просто мириса на  ароматни свещи или пръчици.
 

 
Когато се прилагат правилно и в необходимата концентрация етеричните масла имат способността да стимулират защитните сили на организма. Етерните молекули могат бързо да се включват в системата на кръвообращението и да проникнат до всички ортани и системи в организма. Те дареждат тялото ни, оказвайки влияние на сърдечносъдовата система, имат релаксиращи и успокояващи свойства. Като растителни активни вещества те съдържат компоненти, които са способни да разширяват кръвоносните съдове, да подобряват снабдяването на мускулите с кислород, да подобряват процесите на проводимост в тъканите.
 

 
Етеричните масла стимулират нервната система,  намаляват раздразнителността и емоционалната възбуда. Те могат да нормализират съня и повишават работоспособността.  Имуномоделиращата сила на ароматите се крие в антиоксидантни им свойства. Ароматните мурекули  възпрепятстват натрупването на свободни радикали организма, влияещи отрицателно на метаболизма и процесите на деление на клетките. Етеричните масла подобряват способността за регенериране и хидратирането на тъканите. Разнообразните аромати  имат директно отношение към формирането на паметта и на спомените.


 
 
Ето някои ефирни масла от растения с доказан положителен ефект
 

Градински чай
Притежава антибактериални, антисептични, стимулиращи, сгряващи, тонизиращи свойства.
Екстракт от градински чай има доказан ефект при лечение на депресивни разстройства, стрес, мигрена и  високо кръвно налягане. Облекчава симптомите при  мускулни болки, астма, кожни възпаления, инфекции на носоглътката.

 
Евкалипт
Притежава антибактериални, антисептични, противоревматични и противовирусни свойства. Маслото от евкалипт успокоява мускулни и ревматични болки, артрит, астма,  синузит, грип, невралгии и главоболие, херпес, и кожни инфекции.
 
Мушкато
Притежава успокояващи, освежаващи, противовъзпалителни, антисептични, противогъбични свойства.
Помага при нервно пренапрежение, апатия, тревоги и стрес.

 
Жасмин 
Жасминът повлиява благоприятно състояния като стрес и апатия, мускулни спазми и болки. Екстракта от растението има болкоуспокояващи, противовъзпалителни, и тонизиращи свойства.Жасминат помага при зараствонето на рани.


Лавандула
Притежава болкоуспокояващи, противовъзпалителни, антисептични, антимикробни, противоревматични свойства, успокоява нервите.

 
Лимон

Притежава освежаващи, антисептични, тонизиращи, антимикробни свойства.
Помага при: акне, целулит, нарушения на храносмилането, високо кръвно налягане, астма, бронхит, висока температура, инфекции в носоглътката, разширени вени, херпес.

 
Мента

Притежава освежаващи, противъзпалителни, антисептични и антимикробни свойства, подобрява храносмилането, понижава телесната температура.
 


Розмарин
Екстракт от розмарин помара  при мускулна слабост и болки, простуди, ревматични болки, главоболие, ниско кръвно. Притежава антимикробни, антисептични, антиоксидантни, противоревматични, тонизиращи и освежаващи свойства.