Лавандулата е вечно зелено растение. Представлява полухраст с височина 40-60 см, с малки, сиво-сребърни листенца. Цветовете на лавандулата могат да бъда сини, виолетови, лилави, рядко бели или розови. Растението се отличава със силен аромат. Събира се в най-горещия период на лятото, тъй като тогава съдържа най-голямо количество етерични масла.
От растението се добива масло. То притежава известни терапевтични свойства.

Лавандула има ефект при епидемия от грип за защита срещу вируси.

Препоръчва се да се ползва като ароматна лампа. Желателно е ароматът й да насити въздуха на цялото помещение. За това са необходими 4-6 капки масло от лавандула.

Има данни, че маслото от лавандула действа благоприятно на дихателните пътища. Препоръчват го при лечение на бронхите, включително и на бронхиална астма. Ароматът помага при присипналост на гласа. Лавандуловото масло се смята за добро отхрачващо средство.

Маслото от лавандула може да се ползва и при терапии на деца, като се сложат 3-6 капки от него във ваната на детето.
Ваната с лавандула отнема умората, натрупана през деня и успокоява, спомага бързото заспиване при децата.

Лавандуловото масло е подходящо средство да се преодолее безсънието.

Лавандулата има спазмолитични свойства, влияе положително на нервната система, тушира стреса и повишената възбудимост. През деня, когато се почувства умора, може да се подиша аромата на лавандула от флаконче с масло. Помага и при главоболие.

Маслото от лавандула се използва при ухапвания от насекоми, животни и влечуги. Например, при ухапване от змия мястото се натърква с масло или със свежи листа от лавандула.

Цветовете на лавандулата се използват срещу молци и комари, още повече че не нанася вредите, които има нафталина.

В козметиката маслото от лавандула се използва при мазна и проблемна кожа. Лавандулата е ефективна при акне, възпаления на кожата, циреи. Има благотворно въздействие при пърхот и косопад.

Лавандула ускорява процеса на обновяване на кожата, което спомага бързото и леко заздравяване на раните без да остава груб белег. Използва се при лечение на гнойни рани, изгаряния.
 

Лавандулата се използва и за производството на таблетки. Те са със силно действие и приемът им трябва да бъде назначен от лекар. Медикаментите с лавандула не се приемат с лекарствени средства, съдържащи желязо и йод.
 


 

Свойства на лавандулата:
 - болкоуспокояващо, антисептично, бактерицидно, противоспазматично, отхрачващо, жлъчогонно, мочегонно, тонизиращо, антиревматично, действа срещу мигрена и стимулира отделянето на стомашни сокове и перисталтиката на червата.

 

 

Стръкчетата лавандула се използват за освежаване на въздуха в помещенията и шкафовете, и на постелите.
 

Цветовете се добавят за аромат в конфитюри и сладки. Ползват се и като подправка за приготвянето на риба, агнешко, птици, супи и сосове.
Приятен е и медът от лавандула.