Домашните любимци са част от живота на мнозина – тема, върху която са фокусирани и множество проучвания. Какво, по-конкретно, се посочва в тях по отношение на ползите от котето, което отглеждаме вкъщи?
 

Сърдечното здраве

Отглеждането на коте е не само полезно за самото животно, но и за неговия собственик. Учените установяват спад в нивата на кръвното налягане, вследствие на отделянето на окситоцин – хормон, свързан с емоционалната връзка, при хора, отглеждащи този вид домашни любимци. 
 
Същият този хормон се освобождава в организма, когато прегръщаме някого, както и когато майката кърми бебето си. Понижаването на кръвното налягане и стреса има дългосрочни ползи за здравето. 
 
В данните на проучване на Изследователския център по инсулта към Университета на Минесота в САЩ, се посочва, че по време на повече от 10-годишен период на проследяване, сред собствениците на котки се наблюдава 30% понижен риск от достигане до летален изход, вследствие на сърдечен удар
 

Намалява се рискът от развитие на алергия

Котката вкъщи може да бъде и от полза за понижаване на опасността сред децата от развитие на сериозни здравословни проблеми по-късно в живота. Финландско проучване от 2012 г. проследява 397 деца от тяхното раждане
 
Установява се, че контактът с животни в ранна възраст води до укрепване на имунната система, която се бори с инфекциозните респираторни заболявания и понижава риска от развитие на алергия по-късно в живота. 
NEWS_MORE_BOX
 
Компания и емоционална подкрепа
 
Отглеждането на коте вкъщи може да подобри настроението. В анкета, проведена сред по-възрастни собственици на котки, чиято цел е да установи ползите от животното вкъщи, се посочва, че 82% се чувстват по-добре, благодарение на котето. 57% от акнетираните дори съобщават, че му споделят своите тревоги и страхове. 
 
Животните могат да предоставят емоционална подкрепа и компания на своите стопани.