Стрес, напрежение, проблеми в работата или в семейството, всичко това е достатъчна причина за неспокоен сън и кошмари. Колкото по-емоционален е човек, толкова по-силно му се отразяват стресовите моменти в ежедневието и се изявяват като неспокойство или кошмари по време на сън.
 


Лекарите са установили, че обикновено кошмарите се появяват в първите два часа от съня. В такива случаи човек започва да диша учестено и може дори да се изпоти от напрежение.
 


Ако кошмарите обаче са сравнително често явление е препоръчително да се потърси медицинска помощ, защото това може да е знак за наличие на болест на тялото. Известни са много случаи, когато хора често сънуват, че затъват в сняг или студена вода, а впоследствие се установява, че имат проблеми с кръвообращението на крайниците.


Нарушения в съня и бурни кошмари се наблюдават при настъпването на климактериума при жените, както и като съпътстващ фактор при различни нервни болести. Родителите е добре да имат предвид, че много често децата имат кошмари при някаква психотравма или сексуално насилие.
 От друга страна, кошмарите и честото нарушаване на съня освен неприятни мисли на другия ден може да предизвикат отслабване на имунната защита и дори да ни докарат тежки заболявания на сърцето.
 


За да не се стряска човек нощем на сън, може да използва съвета на древните китайци. Според тях е добре да се спи най-вече на лявата страна. Причината е, че енергията на слънцето, трупана през деня, се събира в дясната част на тялото. Така, когато през нощта се обърнем наляво, слънчевата енергия се освобождава и сънят ни е по-спокоен. В борбата с честите кошмари може да помогне и аромотерапията. Затова преди сън може да вземете гореща вана, в която сте пръснали няколко капки масло от лавандула или роза.