Карането на колело до работа може значително да намали риска от сърдечен удар по-късно в живота, твърдят изследователи. 
 
Според тях дори и само 30 минути седмично колоездене има видим ефект върху риска от развитие на коронарна болест на сърцето през следващите 20 години. 
 
В датското проучване участие взимат 45 000 души, на възраст между 50 и 65 години, които биват проследявани през следващите две десетилетия. Данните от него разкриват, че непрекъснатата физическа активност има огромно влияние върху здравето, особено когато е част от дневния режим.
 
Хората, които редовно прекарват 90 минути всяка седмица на колелото си, са с 24% по-малко склонни да развият ангина или да получат сърдечен пристъп. Сред тези, които прекарват половин или един час колоездене седмично, рискът в понижен с 16%.
 
По време на проучването са регистрирани 2892 сърдечни пристъпи. Изследователите изчисляват, че 7% от тях биха могли да се предотвратят чрез редовно колоездене. Според данните при хората, които ходят на работа с колело, рискът от развитие на коронарна болест на сърцето е с 19% по-малък. 
 
Специалистите съветват да извършваме 150 минути упражнения с умерена интензивност седмично, като колоездене и разходки, или 75 минути енергични упражнения, като тичане и игра на футбол. 
NEWS_MORE_BOX
 
Далеч не всички обаче успяват да изпълнят тези препоръки, поради което експертите се стремят да насърчат хората да включват различни активности в своето ежедневие. 
 
Много хора се притесняват да посещават фитнеса и да изпълняват изморителните програми. За тях по-подходящи са умерените физически упражнения. Разходките или колоезденето като част от ежедневните дейности са удобен начин за извършване на редовна физическа активност и подпомагане на здравето.
 
Данните от проучването са публикувани е Circulation medical journal