Остават броени дни до Коледа. Още в края на ноември всичко около нас грейна в празнична украса, а познатите мелодии като „We wish you Merry Christmas” (“Желаем ти Весела Коледа“) завладяха страната. Има хора, които нямат търпение да украсят града и вярват, че по този начин духът на Коледа завладява все повече хора. Но съществува и друг дух – този на досадните коледни песни, които чуваме във всеки един магазин и този, който не спира да ни следва дори след като напазаруваме. 

 

Може ли популярните мелодии по празниците да ни навредят на здравето? Това се питат много американски психолози, които решават да проучат предимствата и недостатъците на това да работиш в магазин и слушаш по цял ден едни и същи парчета. 


 

"Хората, работещи в магазините по Коледа, трябва по някакъв начин да не обръщат внимание на музиката, иначе няма да могат да се съсредоточат върху нищо друго“, казва пред BBC Мusic Линда Блеър, клиничен психолог. Тя решава да потърси проучвания за въздействието на коледната музика върху хората, но не открива нито едно. За сметка на това намира интересни разработки за влиянието на коледната музика върху хората по време на престоя им в магазините. 

 

"Музиката има най-голямо влияние върху всички сетива на купувачите. Когато песните са насочени правилно, тоест магазините пускат музиката, която клиентите искат да чуят, се покачват продажбите, а оттам и настроението на хората“, смята психологът. Блеър е на мнение, че музиката в търговските обекти трябва да е разнообразна и най-вече да не е прекалено силна. 

 

Мозъкът обработва музиката емоционално, а не рационално. Затова ние реагираме емоционално, когато чуем песен от сорта „All I want for Christmas is you” (“Всичко, което искам за Коледа е теб“). Според клиничния психолог собствениците на магазините трябва да се съобразяват с този факт и да пускат по-весели коледни песни, а не толкова романтични, за да не предизвикат тъга сред клиентите си, които нямат половинки. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Слушането на коледните песни, които се повтарят, не би трябвало да предизвиква лудост, казва професор Елизабет Маргулис, директор на лабораторията за изследване на музиката в университета в Арканзас. Тя изтъква, че повтарянето на коледни мелодии в магазина ни кара да се движим, да мислим за различни хубави места в снега, да усещаме различни вкусове и аромати. 

 

Дори и да има досадни песни по Коледа, музиката създава настроение и уют в много семейства по празниците. Тя по-скоро помага, отколкото да вреди на здравето ни. Ако сме депресирани, че нямаме планове за празниците или половинка, с която да ги прекараме, можем да си пуснем няколко любими весели парчета (но не балади), с които да релаксираме и се усмихнем. Дали за дядо Коледа или не, песните винаги повдигат духа ни и ни нахъсват за нови планове.