В първа част: връзката между хроничната болка и депресията


Лечението
Хроничната болка и депресията влияят на качеството на живот на засегнатия. Ето защо се налага терапията да включва не само лечение, а съвети във всички направления на живота.


Антидепресантите
Проф. Файнбърг споделя, че пациентите не приемат, че причината за болката и депресията са в... главата. Фактът, че хроничната болка и депресията включват същите нерви и невротрансмитери обаче означава, че антидепресантите могат да подобрят и усещанията за хроничната болка и състоянието на депресия, т.е. те редуцират възприятията за болка в мозъка.


Разполага се с множество факти, че трицикличните антидепресанти са особено ефективни. Обаче заради страничните им ефекти те се прилагат рядко. В практиката за лечението на хроничната болкова симптоматика се изписват антидепресанти от по-ново поколение, които също действат и са с по-малко странични ефекти.Двигателна активност
Повечето страдащи от хронична болка избягват физическите упражнения. Според проф. Фрайнберг пациентите не различават хроничната болка от „добрата болка“. Но колкото повече се ограничава движението, толкова повече се губи форма, което повишава риска от травми и влошаване на болковата симптоматика.


Екпертите са убедени, че решението на проблема е да се прекъсне порочната цикличност, което може да се постигне само с регулярна, професионално изготвена програма лечебна гимнастика. 


Двигателната активност има терапевтичен ефект и срещу депресия. Физическата активност води до отделяне на химически вещества в мозъка, подобни на антидепресантите, които влияят на психичното и емоционално самочувствие.Емоционално здраве
Хроничната болка въздейства на качеството на живот и работоспособността. Това се отразява и на самооценката, която се влошава.


Преодоляването на този процес е критичният момент в терапията. Страдащите от хронична болка са склонни да водят прекалено уседнал начин на живот, а това е свързано с изпитване на пасивни чувства и усещания. Най-добрият начин да се превъзмогне болката е да се запази активният начин на живот.


Скоро очаквайте повече за когнитивната терапия при хронична болка.