Рисуване, приложни изкуства, писане на истории, пеене, драма, фотография или танци – всички те са форми на творческо изразяване, които експресивната терапия използва, за да помогне на хората да изследват и трансформират трудни емоционални и медицински състояния, включително депресия.

 

Експресивната терапия надхвърля традиционната терапия с говорене. Тя се фокусира върху творческите похвати като средство за изразяване и може да бъде особено полезна за хора, които се затрудняват да изразят мислите и емоциите си.


 

Психолозите могат да прилагат терапията с експресивни изкуства при хора с емоционални, социални, душевни и културни проблеми. Тази терапия се използва често при децата, защото те по-трудно могат да обяснят това, което изпитват и ги тревожи.

 

Как работи?

При експресивната терапия терапевтът насърчава използването на изкуства, за да се изразят различни емоции и преживявания. Например, едно дете може да нарисува сцена, която представлява травматично събитие. Изкуството се превръща в начин на изразяване, лично изследване и комуникация.

 

Ролята на терапевта не е да оценява или критикува резултата. Неговата задача е да интерпретира смисъла на творбата и чувствата, които са я породили. Психолозите често комбинират експресивната терапия с други форми на психотерапия. Например насърчават рисуването, след което разговарят за резултата и емоциите, които са го породили. За някои хора самият процес на създаване на изкуство може да е терапевтичен сам по себе си.

 

Видове експресивна терапия

 

При арт терапията се рисуват изображения, които представят мислите и чувствата. Арт терапията е често срещана в болниците, особено при деца.

 

Музикалната терапия може да включва пеене, писане на песни, свирене на инструмент, импровизиране, слушане на музика, за да се стимулират положителните емоции и изцелението.

 

Творческото писане помага за изразяване и отработване на трудни емоции. Изследвания показват, че писането е благоприятно за здравето и засилва имунната функция. Проучване на Калифорнийския университет в Сан Франциско открива, че терапевтичното писане е подобрило качеството на живот на жени с ХИВ вирус.

 

Хората могат да изразяват и трансформират чувствата си и чрез движението. Танцовата терапия е средство за подобряване както на психическото, така и физическото здраве.

 

Драматичната терапия може да включва ролеви игри, импровизационни техники или кукловодство. Това помага за изразяване на емоциите и развиване на нови и по-ефективни умения за справяне.

 

Кои нарушения се лекуват с експресивна терапия?

 

Експресивната терапия може да помогне на хора, страдащи от тревожност, стрес, ниско самочувствие, трудности при разрешаване на конфликти, междуличностни отношения или семейни проблеми, при трудности в ученето, скръб, хранителни разстройства, деменция и болест на Алцхаймер, при терминални или хронични заболявания, като рак или хронична болка, при хиперактивност, алкохолна или наркотична зависимост, и травма, включително травма от сексуално, физическо или емоционално насилие.

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/depression/expressive-therapy

https://www.webmd.com/mental-health/expressive-therapy

https://www.ucsf.edu/news/2014/07/115886/expressive-therapy-intervention-assists-women-living-hiv