Липсата на сън може да затрудни фокусирането на работа или в училище. Освен това с течение на времето може да повлияе отрицателно на психическо и физическо здраве. Белият шум често е препоръчван при проблеми със съня, но това не е единственият шум, който може да помогне при заспиване и поддържане на съня. Други звукови нюанси, като розов шум, също могат да подобрят качеството на съня.

 

Какво е розов шум?


Цветът на шума се определя от енергията на звуковия сигнал. По-конкретно, зависи от това как енергията се разпределя върху различни честоти или скоростта на звука.


Розовият шум се състои от всички честоти, които можем да чуем, но енергията не е равномерно разпределена в тях, по-интензивна е в по-ниските честоти, което създава дълбок звук. В природата розовият шум е широко разпространен и може да бъде доловен при:

  • Шумолящи листа;
  • Постоянен дъжд;
  • Вятър;
  • Сърцебиене

За човешкото ухо розовият шум звучи „гладко“ или „равномерно“.

 

Може ли розовият шум да помогне за по-добрия сън?

Тъй като мозъкът продължава да обработва звуци, докато човек спи, различните шумове могат да повлияят на това колко добре спящият си почива. Някои шумове, като тези от клаксони на коли и лай на кучета, могат да стимулират мозъка и да нарушат съня. Други звуци могат да отпуснат мозъка и да насърчат по-добър сън.

Предизвикващите съня звуци са известни като шум, подпомагащ съня. Те може да бъдат слушани на компютър, смартфон или техника като машина за бял шум.

 

Розовият шум има потенциал като помощно средство за сън. В малко проучване от 2012 г. в Journal of Theoretical Biology изследователи са установили, че постоянният розов шум редуцира мозъчните вълни, което увеличава стабилния сън.

 

Проучване от 2017 г. във Frontiers in Human Neuroscience също е установило положителна връзка между розовия шум и дълбокия сън. Дълбокият сън поддържа паметта и помага човек да се чувства бодър сутрин.

Въпреки това няма достатъчно научни изследвания върху розовия шум. Съществуват повече доказателства за ползите от белия шум за съня. Необходими са повече изследвания, за да бъде разбрано как розовият шум може да подобри качеството и продължителността на съня.

 

Как се сравнява розовият шум с другите цветове на шума?

Звукът може да бъде оприличен на множество цветове. Тези цветни шумове или звукови нюанси зависят от интензивността и разпределението на енергията на звука. Има множество цветни шумове, включително:

 

Розов шум

Розовият шум е по-дълбок от белия шум. Това е като бял шум с басов тътен. Въпреки това, в сравнение с кафявия шум, розовият шум не е толкова дълбок.

 

Бял шум

Белият шум включва всички звукови честоти. Енергията е равномерно разпределена между тези честоти, за разлика от енергията в розовия шум. Това равномерно разпределение създава стабилен бръмчащ звук. Примерите за бял шум включват:

  • Въртящ се вентилатор;
  • Звукът на телевизора или радиото, когато са настроени на неизползвана честота;
  • Бръмчащ климатик.

Тъй като белият шум съдържа всички честоти с еднакъв интензитет, той може да маскира силни звуци, които стимулират мозъка. Ето защо често се препоръчва при проблеми със съня и нарушения на съня като безсъние.

 

Кафяв шум

Кафявият шум, наричан още червен шум, има по-висока енергия при по-ниски честоти. Това го прави по-дълбок от розовия и белия шум. Примерите за кафяв шум включват:

  • Силни водопади;
  • Гръм;
  • Силен вятър.

Въпреки че кафявият шум е по-дълбок от белия шум, той звучи по подобен начин за човешкото ухо. Няма достатъчно сериозни изследвания, които да подкрепят ефективността на кафявия шум за съня, но според анекдотични доказателства, дълбочината на кафявия шум може да предизвика сън и релаксация.

 

Черен шум

Черният шум е неофициален термин, използван за описание на липсата на шум. Отнася се за пълна тишина или предимно тишина с части от случаен шум. Някои хора се чувстват най-спокойни, докато спят, когато има малко или никакъв шум около тях.

 

Референции:
1. Roads C. (2015). Chapter 4: Creating sound materials. Composing electronic music: A new aesthetic
2. Sleep Foundation. Sleep and sound
3. Cleveland Clinic Health Essentials. Why ‘pink noise’ might just help you get a better night’s sleep
4. Healthline. What Is Pink Noise and How Does It Compare with Other Sonic Hues?