Доказаната антистресова ефективност на разходките сред дивата природа се дължи на множество фактори. Умерено аеробно физическо усилие, добра кардио тренировка, успокояващи гледки, тишина и спокойствие – една от най-зелените активности предлага много както на тялото, така и на ума.
 
Планинският туризъм в България може би не е добре развит, но през всеки сезон има десетки обекти и маршрути, които позволяват на съзнанието да се отърси от всекидневния стрес и да се фокуриса върху заобикалящата природна красота. Според изследване на американски учени самата обстановка на дивото, ниските нива на фонов шум и чистия въздух са достатъчни за понижаване на кръвното налягане, релаксиране на нервната система и леко забавяне на сърдечния пулс.
 
Стрес се бори и с физически упражнения, а аеробното натоварване на няколкочасов преход сред дивата природа е най-доброто и леко упражнение за тялото. Чисто химически, съединения, свързани с доброто настроение и повишен тонус като ендорфин, норепинефрин или норадреналин се повишават значително след подобна активност и остават завишени до седмица след нея.
 
Стресът има различни измерения за хората и се потушава по различни начини: някои предпочитат тишината, други се радват на песента на птиците, трети на небесния простор, но общото между всички е, че се отдават на дълбоки мисловни процеси. В комбинация с аеробното натоварване, това резултира в засилване на собствените механизми за справяне със стреса и повишаване на толеранса към него. Според данни на американската Асоциация за обществено здраве, 15-24 часа месечно, прекарани в релаксиращи разходки или друга форма на планински туризъм са достатъчно, за осезаемо понижаване на кръвното налягане и нивата на стрес, а според статистиката - силно подпомага отказването от тютюнопушене.
NEWS_MORE_BOX
 
В зимни условия обаче не трябва да се тръгва на планина без подготовка! Всеки поел към дивото трябва да е снабден с аптечка, мобилен телефон с резервна батерия, достатъчно количество вода, фенер, свирка и топли дрехи. Телефонът може да бъде изключен през повечето време, но ако се поема по опасен маршрут, е силно препоръчително да се уведоми най-близкият пункт на Планинска спасителна служба за маршрута, броя туристи и очакван час на пристигане, а те от своя страна могат да са полезни с ценни съвети за неопитните, информация за текуща метеорологична обстановка и условия в планината, освен че ще бдят за безопасния престой на туристите в планината.