Музиката е неразделна част от живота на мнозина. Слушаме, за да си починем, по време на тренировка или като фон на всяка активност. Интересно е по какъв начин музиката влияе на мозъка...
 
Като начало следва да разгледаме как се обработва тя. Без значение от музикалните ни предпочитания, мозъкът я възприема по един и същи начин. 
 
По време на проучване, проведено сред хора, които не са музиканти, доброволците слушат четири симфонии. От ядрено-магнитния резонанс се установява, че при всички има активност в областите на мозъка, които се свързват с движението, вниманието, както и в слуховата кора. 
 
Тази синхронизирана мозъчна активност не е това, което учените биха очаквали, ако музиката се обработваше, както другите слухови стимулатори. Оказва се, че мозъкът обработва музиката различно. 
 
В пика на емоционалната възбуда, когато слушаме дадена песен, в мозъка се освобождава допамин. Същият невротрансмитер се синтезира и при други дейности, които носят удоволствие, като храна, секс, прием на наркотици. Слушането на музика носи удоволствие и мозъкът ни окуражава да го правим, като синтезира допамин
NEWS_MORE_BOX
 
Оказва се, че слушането на музика може да повлияе и на начина, по който възприемаме лицата на околните. Ако слушаме тъжна песен, е по-вероятно да възприемем някое лице като тъжно и обратното. 
 
В допълнение, свиренето на музикален инструмент може да ни направи по-умни. По време на проучване от 2008 г. се установява, че децата, които са свирили на музикален инструмент в продължение на поне три години, се представят по-добре на различни тестове, в сравнение с тези, които не свирят на музикален инструмент. 
 
Според изследователите това се дължи на декодиране на написаната музика, като по този начин може да се подобри четенето и разпознаването на визуални модели.